Toroslar'da Hayvan Yetiştiricileri Uyarılıyor

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı İçel'in merkez Toroslar ilçesinde, kış aylarına girdiğimiz bu dönemde hayvan sağlığının korunması ve verimliliğin devamı için eğitim toplantıları düzenleniyor.

Toroslar'da  Hayvan Yetiştiricileri Uyarılıyor

Bu kapsamda Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak başkanlığında Çelebili köyünde gerçekleştirilen toplantıda, olumsuzlukları asgariye indirmek ve ekonomik kayıpların önüne geçebilmek için kış aylarında bakım ve temizliğin önemine vurgu yapıldı. Çıtak, burada yaptığı konuşmada, verimliliğin ve üretimin artırılması için bakım ve besleme şartlarına azami dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Ağılların hayvan sayısına göre uygun büyüklükte olması, bit, pire, kene ve diğer parazitlerden temizlenmesi, sıkça havalandırılması, uygun sıcaklıkta tutulması, ilkbahar ve sonbaharda badana ve taban temizliğinin yapılması gerekmektedir. Yine yem seçimi de kış şartlarına uygun olarak yapılmalı, yemlikler mümkünse duvarlarda sabit olup temiz tutulmalıdır" dedi.

Çiftçilerin dikkat etmesi gereken önemli bir diğer hususun da hayvanların kış boyunca ağıllarda tutulmasından dolayı güneş ışığından yeterince faydalanamaması olduğunu dile getiren Çıtak, "Bu durum koyunların kemik gelişimini ve verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Yine yeterince güneş ışığı alamayan hayvanlarda 'koyun yün yeme hastalığı' olarak da bilinen 'pica hastalığı' görülebilmektedir. Bu tür durumlara sebebiyet vermemek adına hayvanların düzenli olarak ağıl dışına çıkarılması ve güneşlenmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.

Tarım İlçe Müdürlüğü'nün, çiftçileri bu konularda bilinçlendirmek ve olası kayıpların önüne geçebilmek için tarımda eğitim seferberliğinden sonra şimdi de 'Hayvancılıkta Eğitim Seferberliği' başlattığını kaydeden Çıtak, "Kış ayları boyunca tüm köylerimizde devam edecek eğitim toplantılarımızla, çiftçilerimizi bilinçlendirerek kış şartlarından kaynaklanabilecek olumsuzlukların ve ekonomik kayıpların önüne geçebilmek hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.

Çıtak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca hazırlanan proje kapsamında koyun sahiplerine bin 500 TL'lik yem yardımı yapılacağı müjdesini de verdi.
Kaynak: İHA