Akaryakıt Kaçakçılarına Darbe

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Bursa Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekipleri, 155 bin litrelik akaryakıt kaçakçılığını ortaya çıkardı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Susurluk Balıkesir karayolunda bulunan bir akaryakıt istasyonunda yapılan rutin ulusal marker denetimi sırasında istasyon çalışanlarının şüpheli davranışları üzerine, istasyon pompa ve bilgisayar sistemlerinde detaylı inceleme yapıldı.
Elektronik ve mekanik sistemlerde, yanıltıcı düzenekler gizlendiği, ayrıca sahte belgeler kullanılarak bu yolla menşei belli olmayan 144 bin litre motorinin de gayri resmi yollarla satış ve temininin gerçekleştirildiği tespit edildi.
Akaryakıt istasyonunda yapılan aramada yasa dışı düzenekler aracılığıyla otomasyon sisteminde görülmesi engellenen 11 bin litre menşei belli olmayan mazot cinsi akaryakıta ve pompa beyninden çıkan verilerin otomasyon sistemine ve yazarkasalara bilgi aktarımını keserek, yanıltıcı bilgi aktarımı sağlamak amacıyla gizlenmiş olan toplamda 2 adet yasal olmayan arabirim ve 3 adet üzerinde oynanmış yanıltıcı ölçü düzeneğine el konuldu.
İncelemelerde, muhtelif firmalara farklı tarihlerde 217 defa toplamda 50 bin litre akaryakıt satışı yapıldığı, bu satışlar için gayri resmi olarak söz konusu firmaya ait kredili satış fişi düzenlendiği, ancak ödeme kaydedici cihaz fişi ve başka herhangi bir belge düzenlenmediği, bu satışların aramaya konu firmanın otomasyonunda da görülmediği, başka ilde bulunan bir firma adına kesilmiş irsaliyeli fatura muhteviyatı 20 bin litre motorin cinsi ürünün dolumunun otomasyon sistemine işlenmediği, 74 bin litre motorin cinsi ürünün çifte fatura yöntemi ile satışının yapıldığı tespit edildi.
El konulan 11 bin litre menşei belli olmayan mazot cinsi akaryakıt haricinde, menşei belli olmayan 144 bin litre motorinin de gayri resmi yollarla satış ve temininin gerçekleştirildiği ve toplam 155 bin litre motorinin suça konu olduğu belirlendi.
Konu ile ilgili ilgili olarak 3 kişi Susurluk Cumhuriyet Başsavsacılığı'na sevk edildi. Bir kişi ile ilgili de arama kararı çıkarıldı.
Bu yılın başından itibaren, gümrük muhafaza birimlerince ülke genelinde akaryakıt kaçaklığı ile mücadelede kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda, 135 milyon lira değerinde 30 bin 560 ton akaryakıt ve 230 bin lira değerinde 65 akaryakıt istasyon donanım malzemesi ele geçirildi.

Kaynak: AA