Pehlivan Develer Aydın Arenasında Kıyısaya Mücadele Etti

Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin geleneksel kış eğlenceleri arasında yer alan deve güreşleri Aydın’da renkli görüntülere sahne oldu.


Aydın’ın önemli kültür miraslarından olan deve güreşleri Aydın Belediyesi’nin organizasyonunda, Aydınspor 1923 yararına Ilıcabaşı’nda bulunan AYTER alanında gerçekleşti. Aydın ve çevre illerden gelen 140’a yakın devenin mücadele ettiği güreşleri çok sayıda deve güreşsever izledi. Güreşler sırasında yaşanan coşku Aydın Belediye Başkanı ve CHP Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu’nun alana gelmesiyle iyice arttı. Çerçioğlu, CHP Efeler Belediye Başkan aday adayı Mesut Özakcan, CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci ve diğer CHP’li belediye başkanlarıyla güreşleri izleyenleri selamladı.

Aydın Belediye Başkanı ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu, tüm güreşseverleri selamlarken, Aydın’da böyle bir organizasyon düzenlemekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Çerçioğlu, deve güreşlerinin Aydın için önemli bir kültür olduğunu hatırlatırken, bu kültürün yaşatılması gerektiğini vurguladı.

GÜREŞLERDE ZORLU ANLAR YAŞANDI
Öte yandan, develerin güreştiği sırada zorlu anlar yaşandı. Bazı develer, rakiplerini güreş alanı dışına kadar kovalarken, urgancılar ve develerin sahipleri develeri zapt etmekte zorlandı. Güreşleri, ilçe belediye başkanlarının yanı sıra Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Aydınspor 1923 Başkanı Süha Bayırlı, Aydınspor 1923’ ün eski başkanı İlhan Günendi ve yöneticilerde izledi.

“BU GELENEĞİN YAŞAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Deve güreşleri geleneği hakkında bilgiler veren Aydın Söke Deveciler Derneği Başkanı Eftal Çapar, “Yörük kültürünün yaşaması için her hafta sonu Antalya’dan ve Çanakkale’ye kadar devemizle güreşlere katılıyoruz. Başpehlivan bir devemiz var gittiğimiz yerlerde yüzümüzü ağartıyor. Bu geleneğin yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Develerimiz yörük kültürüne göre evin bir evleedı gibidir. Allah bağışlarsa iki evladım var üçüncü evladımız da devemiz. İnancımıza göre deve bereket getiriyor. Kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen kutsal bir hayvandır. Bizlere bolluk bereket getirdiğine inanıyoruz. Ayrıca bize de hafta sonları iyi bir vakit geçirme imkanı sağlıyor. Deve bakımı ne kadar masraflı olsa da bu işi seviyoruz ve vazgeçemiyoruz. Develer hisli hayvanlardır ve iyi bir bakım süreci ister” dedi.

Kaynak: İHA