Son Kez Sahneye Çıkmak İstemiş

Vefatının üzerinden bir yıl geçen Karadeniz türkülerinin ustası Kamil Sönmez'in son kez sahneye çıkmak istediği ancak sağlığının buna izin vermediği öğrenildi.

Geçen yıl 20 Aralık'ta 65 yaşında hayata veda eden Sönmez'in Ordu'nun Perşembe ilçesinde yaşayan kardeşi Remzi Sönmez, ağabeyinin çocukluğunu ve son günlerini AA muhabirine anlattı.
Ağabeyi Kamil Sönmez'in doğduğu baba evinde yaşadığını belirten kardeş Sönmez, "Kamil Sönmez ağabeyimizin vefatının ardından bir yıl geride kaldı. Kendisini çok özlüyoruz" dedi.

Ağabeyinin çocukluk ve gençlik yıllarında sinemacı ve türkücü olma hayali kurduğunu ifade eden Sönmez, "Kendisi sanata çok meraklıydı. Özellikle sinemayı ve türkü söylemeyi çok severdi. Kendisine her ortamda türkü söyletirlerdi. Gençlik yıllarında fındık bahçelerinde arkadaşlarıyla çok film çevirmiştir. O, zamanın gözde sinema sanatçılarını çok taklit ederdi. Ya sinemacı ya da türkücü olacaktı, çocukluğundan beri o belliydi. Bu hayallerine en sonunda kavuştu" diye konuştu.

Kamil Sönmez'in mütevazı, herkesi kucaklayan bir kişiliğinin olduğunu anlatan kardeş Sönmez, şöyle konuştu:
"Kamil Sönmez 1947 yılında Perşembe'de doğdu. İlk ve ortaokulu Perşembe'de okuyup daha sonra Giresun Öğretmen Okuluna gitti. İkinci sınıfta müzik öğretmeni teşvikiyle Ankara Devlet Konservatuarı sınavına girip orada opera ve şan bölümüne geçiş yaptı. Opera ve şan bölümünde okurken tiyatroya gönül verip buradan tiyatroya geçiş yaptı. Böylelikle sahnelere çıkarak çok istediği yerde olmayı başardı."
- Sahneye son kez çıkmaya ömrü yetmedi
Kamil Sönmez'in hastanede tedavi altındayken son defa sahneye çıkıp türkü söylemeyi çok istediğini anlatan kardeş Sönmez, şunları söyledi:
"Kamil ağabeyimin son dört senesi zaten hastalığıyla boğuşarak geçti. Ağabeyim hastalığı döneminde son bir defa daha sahneye çıkıp türkü söylemeyi çok istedi ama maalesef sağlığı buna el vermedi. Gözü açık gittiyse sadece bu durumdan dolayı gitmiştir. Kendisi zaten çok büyük hayalleri olan birisi de değildi. Öyle mütevazı, herkesi kucaklayan ve kendi sanat camiasında herkese eli bir şekilde değmiş bir kişiydi. Herkesle iyiydi. Hakkında bir kişinin bile kötü söz söylediğine şahit olmadım. Benim 60 yıllık ağabeyim. Ben hayatım boyunca kendisi kadar daha böylesine iyi bir insan tanımadım. Ben kendisinin başka bir sanatçı arkadaşı için de kötü bir söz söylediğine şahit olmadım. Böylesine güzel bir insandı."
- Bilinmeyen fotoğraflarıyla Kamil Sönmez
Öte yandan Remzi Sönmez, Kamil Sönmez'in daha önce ortaya çıkmayan fotoğraflarıyla ağabeyini anlattı.
Remzi Sönmez'in kişisel arşivinde yer alan fotoğraflarda Kamil Sönmez'in mütevazı hayatı, sahne ile türkü sevgisi, hayat arkadaşıyla ve akrabalarıyla mutlu anları görülüyor.
Kaynak: AA