Asit Giderici İlaçlar, B12 Eksikliğiyle Bağlantılı Olabilir

Asit giderici ilaçların B12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceği belirlendi.

Gastrit, ülser, mide yanması ve reflünün tedavisinde yaygın kullanılan proton pompa inhibitörleri (PPI), H2 reseptör blokerleri (H2RB) ya da yaygın olarak bilinen isimleriyle "mide koruyucu/asit düşürücü" ilaçları sık kullananlarda B12 vitamini eksikliğinin daha fazla olduğunu gösterdi.

ABD'de 200 bin kişinin verileri incelenerek yapılan araştırma, PPI türü ilaçları 2 yıl ya da daha uzun süre kullanan kişilerde B12 eksikliğinin, bu ilaçları içmeyenlerden yüzde 65 fazla olduğunu ortaya koydu. H2RB türü ilaçları 2 yıl ya da daha uzun süre kullananlarda B12 eksikliği ihtimalinin yüzde 25 arttığı görüldü.

Neden sonuç ilişkisi kanıtlanmasa da bilim adamları riskin artmasında biyolojik etkenlerin olabileceğini belirterek, vücudun B12 vitamininin alınması için aside ihtiyaç duyduğunu, asidin, vitamini bağlı olduğu proteinden ayırdığını açıkladı.

Bilim adamları ayrıca, kadınların ve gençlerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

Reçetesiz satılan söz konusu ilaçları kullananların B12 vitamini seviyesini basit bir kan testiyle ölçtürebileceğini belirten bilim adamları, doktorların bu ilaçları kullanması gerekenleri riskler konusunda uyarabileceğini, önlem alabileceğini vurguladı.
Tedavi edilmezse B12 eksikliği bunama ve nörolojik sorunlara neden olabiliyor.
Araştırmanın sonuçları, JAMA dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA