Gül'ün, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Ab Komiseri Füle'yi Kabulü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "AB liderlerinden, Türkiye'nin üyelik sürecini stratejik bir bakış açısıyla ele alarak cesaretli ve vizyoner bir yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz" dedi.


Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gül'ün, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle'yi kabulünde, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin kapsamlı biçimde ele alındı.

Türkiye'nin temel önceliğinin, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanması olduğunu ve bunda her iki tarafın da yararı bulunduğunu belirten Gül, "Bu konuda AB liderlerinden, Türkiye'nin üyelik sürecini stratejik bir bakış açısıyla ele alarak cesaretli ve vizyoner bir yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz. Yeni bir faslın açılması doğru yolda atılmış bir adımdır; zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerekir" ifadesini kullandı.

- "Zaman kaybetmeden diğer fasıllar da açılsın"

Gül, 22 No'lu Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslının açılmasının ise doğru yolda atılmış bir adım olarak niteleyerek, zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerektiğini söyledi.

Gül, AB Komiseri Füle'nin yapıcı çabalarının ise Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.

-Türkiye ile AB arasındaki ticari anlaşmalar

ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması müzakerelerine paralel olarak, AB ile Gümrük Birliği tesis etmiş bir ülke olan Türkiye'nin, aynı ekonomik ortaklık alanında yer aldığı ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine başlanması gerektiğinu vurgulayan Gül, bu çerçevede AB'nin Gümrük Birliğinden kaynaklanan yükümlülükleri bulunduğuna da dikkati çekti.

-"Yeni fasıllar açılması hususunda Türkiye ile aynı fikirdeyiz"

Füle ise Türkiye'nin AB üyelik müzakere sürecinde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya gayret ettiklerini ve Pozitif Gündem ile sağlanan müspet havanın artık doğrudan üyelik sürecine yansıtılması gerektiğini söyledi.

Müzakere sürecinde ilave fasılların açılması gerektiği hususunda Türkiye ile aynı fikirde olduklarını vurgulayan Füle, bazı fasıllar üzerinde özellikle durduklarını belirtti.

Türkiye ile yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde, Vize Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin sürecin yakında başlamasını ümit ettiklerini dile getiren Füle, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki müzakerelerin ise bir an evvel başlatılmasını arzuladıklarını söyledi.

Kaynak: AA