Filistinli Yetkililer Açıklaması

Filistinli yetkililer, Yaser Arafat'ın ölümüyle ilgili raporların, bunun yaşlılıktan ya da hastalıktan kaynaklı doğal bir ölüm olmadığını gösterdiğini ve bu konudaki araştırmaların devam edeceğini açıkladı.


İsviçreli bilim adamlarınca dün yapılan inceleme raporunda, Filistin'in efsane lideri Yaser Arafat'ın cesedinde yüksek miktarda radyoaktif polonyum elementine rastlanmış, raporda, Arafat'ın ölüm nedeni yüzde 83 zehirlenme olduğu belirtilmişti.

Arafat'ın ölüm sebebini araştıran Filistinli ekip, raporun ardından bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Filistinli yetkililer, Arafat'ın ölümünün arkasındaki "tek şüphelinin" İsrail olduğunu söyleyerek, efsane liderin ölümünü "suikast" olarak niteledi. Ekip, olayın detayları ve yönleriyle ortaya çıkarılması için soruşturmanın devam edeceğini ifade etti.

İsviçreli adlı tıp uzmanları, dün bir basın toplantısı düzenleyerek Arafat'ın cesedinde yapılan incelemede, normalin 18 katı radyoaktif polonyum bulunduğunu doğrulamıştı.

Arafat'ın eşyalarında yapılan testler zehirlenmiş olabileceğine işaret edince, eşi Süha Arafat'ın isteği üzerine bir yıl önce mezarı açılarak alınan 60 kadar örnek İsviçreli, Rus ve Fransız ekiplere dağıtılmıştı. Bir süre önce bazı Filistinli yetkililer, Arafat'ın ölümünü araştırmak üzere yeni bir uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı. Birçok Filistinli, Arafat'ın ölümünde İsrail'in parmağı olduğu kanısında; fakat İsrail bu iddiaları reddediyor.
Kaynak: İHA