Erdoğan, Polonya Başbakanı Tusk İle Ortak Basın Toplantısında Konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.


Erdoğan, "Geniş bir iş adamı heyetiyle Polonyadayız. Bizler de ikili görüşmelerimizi yaptık. Heyetler arası görüşmelerimizi tamamladık. Denizcilik alanında anlaşma imzaladık. Bunu her iki ülke için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Polonya'nın Türk halkı nezdinde çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu yıl, aramızdaki ilişkilerde, dostluk anlaşması olarak 90. yıl dönümünü kutluyoruz. Ayrıca 2014 yılı ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 600. yıl dönümü olması açısından büyük önem arz ediyor. Sayın (Cumhurbaşkanı) Komoroski'nin Mart 2014'deki ziyaretinde 600. yıl dönümüyle ilgili kutlamalar başlamış olacak" diye konuştu.

Erdoğan, "Tabii aramızda ikili ilişkilerde NATO'da beraberiz. Orada bir stratejik müttefikliğimiz var. Bu bakımdan önem arz ediyor. Bugün yaptığımız görüşmeler ülkelerimiz arasındaki askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel iş birliğimizi beraber değerlendirdiğimiz, paylaştığımız bir süreç oldu" dedi.

"POLONEZKÖY TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR TEMSİL İFADE ETMEKTEDİR"
Erdoğan, "Gerek Türkiye'den şu anda Polonya'da yaşayan girişimcilerimiz olsun, vatandaşlarımız olsun, Erasmus vesilesiyle buradaki öğrencilerimiz olsun, aynı şekilde Polonya'dan Türkiye'deki öğrenciler olsun, tabii hepsinden öte bir, küçük de olsa, butik de olsa biz de bir Polonezköy önemli bir temsil ifade etmektedir. Türkiye'de bu bakımdan önemli bir yeri var" şeklinde konuştu.

"POLONYA AB SÜRECİNDE HEP YANIMIZDA OLDU"
Başbakan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda sürekli olarak Polonya'yı sürekli yanımızda gördük. Bu desteklerini sürekli olarak devam ettirdiler. Aramızdaki ticaret hacmi olması gereken noktada mı? Orası olması gereken noktada değil. 5 milyar doları, Polonya ve Türkiye'nin potansiyeli noktasında çok çok düşük görüyoruz. Planladığımız 7 milyarı, süratle 10 milyar dolar seviyesine çıkarmamız gerekir. Bu konuda her türlü irade mevcut. O yüzden bugün iş adamlarımızın yapacakları görüşmeler ve atacakları adımların çok, çok önemli oduğuna inanıyorum."

"POLONYA'DA 2 BİN TÜRK ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR"
Türkiye'den 2 bine yakın öğrencinin Polonya üniversitelerinde eğitim aldığını belirten Erdoğan, "Benzer şekilde de birçok Polonyalı öğrencinin ülkemizde olması bu bakımdan geleceğin çok daha farklı olacağı inancını bizde teyit etmektedir."
Diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü ile ilgili kurumların karşılıklı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, "İnanıyorum ki, 2014'te bu etkinlikler her iki ülke halkları arasında farklı gelişmelere neden olacaktır" dedi.

"YILDA 500 BİN POLONYALI TURİST TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDİYOR"
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Polonya'dan Türkiye'ye şu an yılda 500 bin turist geliyor. Demek ki Türkiye Polonya halkı için önemli bir destinasyon oluşturuyor. İstiyoruz ki, Türk halkı için Polonya böyle bir destinasyon oluştursun. THY'nin haftada 4 değil, haftada 7 sefer yapmasının önemli bir yatırım olacağına inanıyorum. Bugün ayrıca Cumurbaşkanı Sayın Komoroski ile bir görüşmemiz, Meclis Başkanı ve Senato Başkanı ile de bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmelerle birlikte inanıyorum ki, bu ziyaretimiz Türkiye-Polonya ilişkilerini çok daha aydınlık yarınlara taşıyacaktır. Ziyaretimizin ikili ilişkilerimize katkılar sağlamasını temenni ediyorum. Bu vesile ile Polonya halkının 3 gün sonra kutlayacağı 11 Kasım Bağımsızlık Günü'nü ben de şimdiden kutluyorum."
Kaynak: İHA