Türkiye organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ileride

Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyada nakledilip de Türkiye'de nakledilemeyen organ yok, hatta fazlası var. Türkiye, organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ilerde" dedi.

Türkiye organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ileride
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, insanların kötü günlerinde biraz daha erdemli davranıp geleceği düşünüp faydalı işler yapması için Organ Bağışı Haftası'nda çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Bu tür etkinliklerin bir haftaya sıkıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, "Canlıyken insanlar kendi vücutlarına kıyıyor ama çürüyecek, toprak olacak vücutlara çekingen davranılıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin organ naklinde iyi bir noktada olduğuna dikkati çeken Özkan, "Dünyada nakledilip de Türkiye'de nakledilemeyen organ yok, hatta fazlası var. Türkiye, organ nakli çeşitliliğinde dünyadan ileride. Dünyada çok saygın bir noktadayız. Artık insanlar Türkiye'den bahsederken'Yüz nakli bile yapılan ülke" diye bahsediyor. Bu kadar çeşitli nakillerin yapılmasının tanıtıma da büyük faydası var" diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, özellikle Antalya'nın organ nakillerinde marka bir kent haline geldiğine işaret etti.

Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli yapılan Salih Üslün ile ilgili de bilgi veren Özkan, Üslün'e saç, kaş, göz kapakları, göz kanalları, alt üst çene ve dil tabanı naklettiklerini hatırlattı.

"Salih'i görünce inanamayacaksınız" diyen Özkan, "Yüzü çok güzel oldu. Kendi yüzü olsa ancak bu kadar olabilirdi. Yemeğini artık kendi yiyebiliyor. Alt ve üst çenesi ile dişleri var. Dilini hareket ettirebiliyor. Nefes alma antrenmanlarına başladı" diye konuştu.
Kaynak: AA