Diyarbakır'daki Uyuşturucu Operasyonu

Vali Mustafa Cahit Kıraç, Lice'de ele geçirilen 3.5 ton uyuşturucuyla ilgili olarak, "Böyle bir insanlık suçuyla mücadeleyi topyekun yapmamız gerekir" dedi.


Lice'nin Ortaç ve Yalaza köylerinde önceki gün gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen 2 ton toz esrar ile 1.5 ton kubar esrar Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen basın açıklamasıyla sergilendi. Operasyon hakkında bilgi veren Vali Kıraç, uyuşturucuyla mücadelenin önemine değindi.

İnsanlık suçu olarak addedilen uyuşturucu ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Vali Kıraç, "Uyuşturucuyla mücadelede asıl olan piyasaya çıkmadan, muhatabına ulaşmadan, müdahale edip insana zarar vermeden imha edilmesini sağlamaktır. Son operasyonda ele geçirilen 3.5 ton uyuşturucunun maddi değeri 8 milyon liradır. Bu rakamı, bu işle uğraşanların ne kadar kaybı olduğunu vurgulamak için söylüyorum. Şuana kadar bölgemizde 34.4 ton kubar esrar 62 ton toz esrar ve 4 bin 500 dönüm arazide yaklaşık 50 milyon kök Hint keneviri ele geçirilmiştir. Bunun da piyasa değeri 3 milyar liradır" dedi.

- "Uyuşturucu ile mücadeleye destek bekliyoruz"

Uyuşturucu ile mücadele konusunda vatandaşlardan her fırsatta talep geldiğini anlatan Vali Kıraç, şunları söyledi:

"İnsanımıza önem veriyoruz. Vatandaşlarımızın da bizden en büyük talepleri bu uyuşturucu ile çok ciddi mücadele edilmesidir. İster kırsal ister merkez de olsun bu tür operasyonlarda vatandaşların gelen güvenlik görevlilerine destek olmalarını bekliyoruz. Vatandaşımız destek vermediği sürece bu yaptığımız çalışmalardan başarıya ulaşmamız mümkün değildir. Böyle bir insanlık suçuyla mücadeleyi topyekun yapmamız gerekir. Bunu yaparken de en sade vatandaşımızdan kamu görevlilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve basına önemli görevler düşüyor. Vatandaşa, uyuşturucuyla insana verilen zararın boyutunu iyi anlatmamız, bilinç seviyesini belli bir noktaya götürmemiz gerekiyor ki bu mücadelede halk desteğini daha çok arkamıza alalım. Halkımızdan bu konuda yapılacak mücadeleye destek bekliyoruz."

- "Bilinç seviyesini yükseltmemiz gerekiyor"-

Jandarma ekiplerinin yürüttüğü operasyon esnasında bazı şahısların ele geçirilen uyuşturucu maddelerini teslim etmemek için güvenlik görevlilerine mukavemet gösterdiği konusuna da değinen Vali Kıraç, şöyle konuştu:

"Burada bilinç seviyesini yükseltmemiz gerekiyor. Bu kenevirin bir insanlık dramı yarattığını belki de bilmiyorlar. Bir pırasa ekimiyle bunu eş değerde mi tutuyorlar onu tam ayırt edemiyoruz. Yoksa bizim insanımız ferasetlidir. Bir başka çocuğa, insana verilecek zararla bizim insanımız mutlu olmaz. Onu kendine iş edinmez. Bunu bilmeden yapıyor ise bilinç seviyesini artırmamız lazım. Özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın bilinç seviyelerini bu boyutuyla yükseltilerek bu bitkilerin insanların dramı olduğunu iyi anlatmamız halinde bizden çok onların buna müdahale edeceğini, tepki göstereceğini, engelleyeceğini düşünüyorum. Bu Hint kenevirini bir bitki olarak görüp bir suç unsuruna dönüşmesi noktasındaki o bilinç eksikliğini gidermek için gayret göstermemiz lazım. Bizim insanımız bilse ki bir çocuğun ölümüne neden olacak, hayatını karartacak, buna gönül rızası göstereceğini düşünmüyorum."

- "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazılı tabelanın kaldırılması

Vali Kıraç, bir gazetecinin "İnaloğlu Caddesinde üzerinde 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazısı ile Diyarbakır'ı simgeleyen karpuz figürünün bulunduğu tabelanın kaldırılmasını çözüm süreci ve demokratikleşme paketine bağlayabilir miyiz? İlçelerdeki bu tür tabelalar da kaldırılacak mı?" sorusuna, "Uzun yıllardır oradaydı, görüntüsü çok iyi değildi. Çevre açısından paslanmış, durumu çok iyi görünmeyen bir tabloydu o açıdan da müdahale ettik. Biliyorsunuz şehirde önemli etkinliklerimiz var, göze hoş gelmeyen alanlardaki çevre tanzimine kurumlarımızın dikkat etmesini talep ettim o boyutta değerlendiriyoruz. Zaman içinde onları da değerlendireceğiz" diye yanıtladı.

Vali Kıraç, daha sonra beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Hilmi Atabey ve Emniyet Müdürü Recep Güven ile eğitimli jandarma köpeklerinin gösterisini izledi.

Kaynak: AA