Uşak'taki Cinayet Davası

Uşak'ta boşandığı Hatice Palta'yı av tüfeğiyle vurarak öldürdüğü iddiasıyla hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası istenen Adem K'nin yargılanmasına devam edildi.


Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanını ikinci duruşmasına, akıl sağlığının tespiti için bir süredir Manisa Ruh ve Akil Hastalıkları Hastanesi'nde bulunan tutuklu sanık Adem K. katılmazken, tarafların avukatları ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatı katıldı.

Duruşmada tanık olarak çağrılan kişilerin ifadeleri alındı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Avukatı Perihan Kayadelen, sanığın planlayarak Hatice Palta'yı öldürdüğünü, en ağır cezaya çarptırılmasını istediklerini söyledi.

Mahkeme başkanı Hakim İbrahim İlhan, Adem K.'nın akıl sağlığının tespitiyle ilgili sağlık raporunun mahkemeye ulaşması ve delillerin değerlendirilmesi amacıyla duruşmayı aralık ayına erteledi.

- Platform üyelerinden basın açıklaması

Duruşma öncesi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri şehir meydanında basın açıklaması yaptı.

Platform İzmir Temsilcisi Senem Deniz Kural, Hatice Palta'nın koruma altındayken öldürüldüğünü belirterek, kadına yönelik cinayetlerinin önüne geçilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Kural, Türkiye'de kadın cinayetlerinin artığını ifade ederek, "Tespitlerimize göre 1 Ocak 2013'ten itibaren ülkemizde 187 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi. Ancak İç İşleri Bakanlığı bu rakamın 73 olduğunu ileri sürüyor. Çünkü boşanmış, eski kocasıyla herhangi bir yasal bağı olmayan kişiler bu rakama dahil edilmiyor. Şiddetin boyutu ortada. Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için acilen yasal düzenlemeler yapılmalı" dedi.

Açıklamaya, öldürülen Hatice Palta'nın yakınlarının yanı sıra, İzmir'de öldürülen Ayşe Selen Ayla ile Uşak'ın Sivaslı ilçesinde öldürülen Nermin Şen'in yakınlarının da katıldı.

- Olay

Paçacıoğlu köyü Karaçayır Mahallesi'nde oturan Hatice Palta, boşanma davaları üç ay önce sona eren eski kocası Adem K. tarafından av tüfeğiyle vurulmuştu. Zanlı daha sonra olay yeri yakınındaki ormanlık alana kaçarak izini kaybettirmiş, jandarma ekiplerince 14 saat sonra yakalanmıştı.

Adem K. hakkında, "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası istemiyle Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Kaynak: AA