Matematiği 'Oyun”la Öğreniyorlar

Öğrencilerin ve velilerin korkulu rüyası olan matematik, Bayburt Üniversitesi ile eğlenceye dönüşüyor.

Matematiği 'Oyun”la Öğreniyorlar
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Nuri Can Aksoy, matematiği öğrencilere eğitsel dijital oyunlar yardımıyla eğlenerek öğretiyor.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Nuri Can Aksoy, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Cengiz Çinar danışmanlığında matematik eğitiminde yürütmekte olduğu doktora tez çalışmasında, öğrencilerin ve velilerin korkulu rüyası olan matematik dersini eğlenceli hale dönüştürmeyi amaçlıyor. Aksoy, doktora tez çalışması kapsamında, Bayburt’ta bulunan Mahmut Kemal Yanbeğ Ortaokulu’nda 6. sınıf öğrencilerine eğitsel dijital oyunlar yardımıyla matematik dersi verdi. Çalışmasında, “eğitsel dijital oyun tabanlı öğrenme” tekniğiyle matematik derslerinde öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirmek, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığını artırmak ve yeni bilgiler öğrenmelerini hedeflediğini belirten Aksoy, “Bu hedefleri gerçekleştirirken, öğrencilerin oyun yaşlarında olmasının gözetilmesi ve her kazanıma farklı bir eğitsel dijital oyun oynamalarının sağlanmasıyla, öğrencilerin eğlenerek ve öğrenme isteklerini artırarak matematik dersine yönelik olumlu tutum kazandırılacağı öngörüyoruz. Bu pilot çalışma, Mahmut Kemal Yanbeğ Ortaokulu’n da 6.sınıf öğrencileri ile yapıldı. Çalışma, biri deney diğeri kontrol grubu olmak üzere 40 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi.

Deney grubundaki öğrenciler matematik derslerinde eğitsel dijital oyunla tanıştı ve kontrol grubundaki öğrencilerle çalışma sonunda akademik başarıları, matematiğe yönelik tutumları karşılaştırılarak eğitsel dijital oyunların öğrenciler üzerinde oluşturacağı sonuçlar ortaya konmaya çalışıldı” dedi.

Matematik dersini eğitsel dijital oyunlarla öğrenen öğrenciler ise, matematiği hiç bu kadar eğlenceli bulmadıklarını ve dersi bu şekilde daha kolay kavradıklarını ifade etti.

Kaynak: İHA