Bilimsel Proje Tübitak Desteği

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Perihan Güler'in yürüttüğü "Kırıkkale İli Makrofungus Florasının Tespiti ve Genetik" konulu projeye TÜBİTAK desteği ile başlanıldığı bildirildi.


Üniversitenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Doç. Dr. Ayten Çelebi Keskin ve Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun Yardımcı Araştırmacı olarak yürüttüğü projeye TÜBİTAK tarafından 309 bin 262 lira destek verildiği, söz konusu projenin konusunun, bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış olan Kırıkkale makrofungusları halk arasında bilinen adıyla mantarlar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, TÜBİTAK desteği ile yürütülen proje sayesinde Kırıkkale yöresinde tespit edilecek olan mantarlar hem makroskoik hem de mikroskobik olarak incelenerek teşhis edilme imkanı bulacak. Elde edilen mantarlara değişik moleküler yöntemler kullanılarak tür içi ve türler arası genetik farklılıklar ve benzerlikler belirlenebileceği kaydedildi.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Güler, mantarların değişik alanlarda kullanım sahası bulması, tıp, eczacılık, alanında yer alması, insanlar ve hayvanlar tarafından yiyecek olarak tüketilmesi nedeniyle mantarlardan toplanan floranın biyoçeşitlilik yönünden önemli olduğunu belirterek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"En önemlisi yapmış olduğumuz bu çalışma ülkemiz makrofungusflorasına katkıda bulunulacak. Ayrıca Kırıkkale yöresinden toplanacak makrofungusların kültürel çalışmaları yapılacak ve elde edilecek miseller Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Mikoloji Laboratuvarında koruma altına alınarak kültür koleksiyonları hazırlanacak. Dolayısıyla bu kültür koleksiyonları Türkiye Makrofungus Florası veri tabanının oluşturulmasına önemli katkı sağlayacak. Toplanan örnekler herbaryum örneği haline getirilerek henüz ülkemizde çok fazla bulunmayan mantar herbaryumu yapılanmasına da ayrıca katkı sağlayacaktır." dedi.

3 yıl sürecek olan bu proje kapsamında Makrofungusların toplanması ile yöredeki yenen, yenmeyen ve zehirli mantarların tespit edilmesiyle mantarların ne kadarının tehdit altında olup olmadığının anlaşacağını vurgulayan Doç. Dr. Güler, ise şunlara değindi:

"Çalışmamız sonucunda Makrofungusları halkın ne kadar tanıdığı ve halk tarafından nasıl değerlendirildiği ortaya çıkarılacak ve böylece mantarların ekonomimizin neresinde yer aldığı tespit edilebilecektir."

Kaynak: AA