Sinop'ta Yaralı Bulunan 'Sakallı Akbaba' Koruma Altında

Sinop'un Dikmen ilçesinde yaralı halde bulunan, Türkiye'de bilinen en büyük kuş türlerinden "sakallı akbaba" koruma altına alındı.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Sinop Şube Müdürlüğünde görevli orman mühendisi Fatma Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dikmen ilçesinde vatandaşlar tarafından yaralı akbaba bulunduğu bilgisinin ardından bölgeye veterinerle ekip göndererek akbabayı aldıklarını söyledi.

Bulunan akbabanın, Türkiye'de bilinen en büyük kuş türlerinden "sakallı akbaba" olduğunu, kanatlarını açtığında uzunluğunun 280 santimetreye kadar ulaşabildiğini belirten Karahan, korumaya aldıkları sakallı akbabanın tedavi edilmeye başlandığını anlattı.

Akbabanın bulunduğunda bitkin olduğunu belirten Karahan, şöyle devam etti:

"Veteriner kontrolünde yapılan ilk müdahalede sakallı akbabanın sağlık durumunun genelde iyi olduğu ancak kanadının kırık olması nedeniyle bir süre beslenemediği, bu nedenle zayıf düştüğü tespit edildi. Veterinerimiz Ali Çalışkan gözetiminde sakallı akbabanın kırık kanadını iyileştirmek için gerekli kontroller ve pansuman yapılmakta. Enfeksiyona karşı ilaç tedavisine de devam edilmekte. Rehabilitasyon merkezi bahçesinde büyük tel kafes içinde iyileşmeyi bekleyen sakallı akbabanın tedavisi yaklaşık 15 gün sürecek. Kanadının iyileşmesinin ardından bir müddet uçma yeteneğini kazanması beklendikten sonda tekrar doğaya bırakılacak."

- Sakallı akbaba Sinop'taki kuş türlerine eklendi

Bulunan sakallı akbabanın kendileri için heyecan yarattığını anlatan Karahan, "Yaptığımız incelemeye göre genç bir birey olan sakallı akbaba Sinop'ta ilk kez görüldü" dedi.

Sakallı akbabanın kendileri için önemli bir tür olduğunu vurgulayan Karahan, şunları kaydetti:

"2007 yılında Sinop'ta yaptığımız çalışmalar neticesinde 289 kuş türü tespit etmiştik. Sakallı akbabayla 290 kuş türümüz oldu. Türkiye'de 465 kuş türü var, 290 türün Sinop'ta olması bizim bölgemizin yaşam alanları ve habitat açısından ve biyoçeşitliliğimizin de çok zengin olduğunun bir göstergesi. Sakallı akbabalar 125 santimetre boyuyla Türkiye'de görülebilen en büyük kuşlardan biri. Kanat açıklığı 3 metreye kadar ulaşabilir. Adını gagasının altındaki sakalından almıştır."

Kaynak: AA