Afganistan'daki Türk Okulları Öğrencilerinden Büyük Başarı

Afganistan'daki Türk okulları öğrencileri, 2013 yılında, Endonezya, Hindistan, İran, Gürcistan, Romanya, Türkiye, Kenya ve Azerbaycan'da, bilgisayar, kimya, fizik ve diğer alanlarda düzenlenen bilim olimpiyatlarında 44 altın, 49 gümüş ve 54 bronz madalya alarak büyük bir başarıya imza attı.


Başkent Kabil'deki Aryana Afgan Türk Eerkek Lisesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla uluslararası olimpiyatlarda başarılı olan öğrencilere madalyaları takdim edildi. Madalya törenine, Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk ve çok sayıda Afgan yetkili katıldı.

Törende konuşan Afganistan'daki Türk Okulları Genel Müdürü Numan Erdoğan, "Öğrencilerimiz 2013 yılında dünya çapında 147 madalya alarak, tüm sıkıntılara rağmen, Afgan çocuklarına imkan sağlanması halinde neleri başarabileceklerini dünyaya göstermiştir" dedi.

Türkiye'nin Kabil Büyük Elçisi Basat Öztürk de Türk okullarının Afganistan'da önemli işler yaptığını, eğitim alanında yapılan faaliyetlerin çok değerli olduğunu söyledi.

Büyükelçi Basat Öztürk, "Afganistan'da görev yaptığım 4 yıl içerisinde buna bizzat şahit oldum" ifadesini kullandı.

- Afgan bakan: "Türkiye rol model olsun"

Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak da konuşmasına Türkçe başladı.

Vardak'ın "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı herkese kutlu olsun" sözleri büyük alkış aldı.

Türkiye'nin Afganistan'da yaptığı eğitim faaliyetlerinin diğer NATO üyesi ülkelere rol model olması gerektiğini ifade eden Vardak, "Türkiye, askerlerinin Vardak kentinde bulunan İl İmar Ekibi'nin ayrılmasının ardından bu yerleşkeyi, Afgan-Türk Dostluk Mektebi isimli okula dönüştüren ilk ülkedir. Afganistan'da İl İmar Ekibi bulunan diğer 43 ülkenin Türkiye'yi bu anlamda rol model kabul etmesini ve kullandıkları tesisleri eğitim için tahsis etmelerini diliyorum" diye konuştu.

Türkiye 3 ay önce, başkent Kabil'in 50 kilometre batısındaki Vardak kentinde bulunan İl İmar Ekibi'nin faaliyet gösterdiği binayı okula dönüştürerek Afgan yetkililere teslim etmişti.

Afgan Türk Çağ Eğitim Vakfı, 18 okulu ile ülke genelinde toplamda 6 bin 670 öğrenciye hizmet veriyor. Bu okullarda 175 Türk ve 336 Afgan öğretmen görev yapıyor.

Kaynak: AA