Alman Anne Çocukları İçin Mersin'de

Almanya'nın Geretsried kentinde sigortacılık yapan 35 yaşındaki Katrin Schlink, çocuklarını kaçırmakla suçladığı ve 4 yıl önce boşandığı Türk kocası Volkan Murat Karakuş'tan 10 yaşındaki ikizlerini almak için İçel'e geldi.

Alman Anne Çocukları İçin Mersin'de
Alman anne, mahkemenin 'mutat meskenine iadesi' kararının uygulanmasını istedi.
İddiaya göre, Alman Katrin Schlink ile Türk eşi Volkan Murat Karakuş, 4 yıl önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı. Çiftin boşanmasının ardından 10 yaşındaki ikiz çocukları Nico Deniz ile Kevin Volkan'ın velayetleri, anne ve babaya müşterek olarak verildi.

Volkan Murat Karakuş, boşandığı eşinin de izniyle 22 Ağustos 2012'de çocuklarıyla birlikte memleketi İçel'e tatile geldi, bir daha Almanya'ya dönmedi. Uzun süre çocuklarına ulaşamayan Alman anne, ülkesinde yayın yapan RTL Televizyonu'ndaki Story House programına başvurarak yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine konusunda uzman bir dedektif, anne ile birlikte çocukların izini İçel'de buldu. Gelişmelerin ardından Katrin Schlink, çocuklarını alabilmek için eski eşi Volkan Murat Karakuş hakkında İçel 5'inci Aile Mahkemesi'nde, 14 Aralık 2012'de 'Uluslararası çocuk kaçırma iadesi' davası açtı. Mahkeme, ilk duruşmada çocukların 'mutat meskenine iadesine' hükmetti. Volkan Murat Karakuş'un temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 2'nci Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Kararın kesinleşmesi üzerine Alman anne, çocuklarını almak için bir süre önce İçel'e geldi. İçel 3. İcra Memurluğu görevlisi, pedagog ve annenin avukatları polis eşliğinde baba Volkan Murat Karakuş'un belirttiği adrese gitti, ancak baba ve çocukları evde bulunamadı. Alman anne avukatları aracılığı ile çocuklarının kaçırıldığı iddiası ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

TÜRK BABA VE ÇOCUKLARI DÜN AKŞAM BİR SİTEDE BULUNDU
Alman annenin şikayeti üzerine olayla ilgili araştırma yapan Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, baba Volkan Murat Karakuş ile çocuklarını, Çeşmeli beldesinde bir sitede buldu. Babalarıyla birlikte Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen çocuklarla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı sosyal hizmet uzmanı ile İçel 3. İcra Memurluğu görevlisi görüşme yaptı. Yapılan görüşmelerin ardından, mahkemenin verdiği 'mutat meskenine iadesi' kararı, 5717 Sayılı 'Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun'un 22. maddesinde yer alan, 'ilamın yerine getirilmesinin, çocuğun fiziksel ve duygusal yönden gelişimini ağır bir tehlike altında bırakacağının uzman tarafından tespit edilmesi durumunda, icra müdürü tarafından, talep üzerine veya re'sen söz konusu tehlike ortadan kalkıncaya kadar icra ertelenir' hükmü gereğince ertelendi.

Erteleme kararının ardından çocuklarıyla birlikte serbest bırakılan baba Volkan Murat Karakuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisine iftira atıldığını söyledi.

Kaçırma olayının olmadığını savunan Karakuş, çocuklarının anneleri tarafından sürekli dövüldüğü ve şiddet gördüğü için onları koruma maksadıyla tekrar Almanya'ya götürmediğini belirtti.

ALMAN ANNE ÇOCUKLARI İÇİN MERSİN'E GELDİ
Çocuklarının bulunduğu haberi üzerine apar topar uçağa binerek İçel'e gelen Alman anne Katrin Schlink, avukatı Sahra Düzgün Tucel ile birlikte ikizlerini alabilmek için hukuk mücadelesi başlattı. İçel'de konakladığı otel çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Schlink, eski kocası Volkan Karakuş'un 'çocukları dövüyordu' şeklindeki iddialarına, “Aynı iddialarda daha önce Almanya'da da bulundu, ancak Alman mahkemeleri, bu iddiaların gerçek olmadığı konusunda karar verdi. Dolandırıcılık hakkında suç duyurusunda bulunduğu da doğru. Burada da Almanya mahkemeleri tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

Yani bir ceza davası bile açılmadı. Bu yüzden Almanya'da kesinleşmiş mahkeme kararları varken, bu konuların tekrar dile getirilmiş olması iyi niyetli bir davranış değil. Volkan’ın Almanya'da 2 çocuğu daha var. Diğer 2 çocuğunu neden hiç görmek istemiyor? Alman mahkemeleri velayeti bana verdi, çünkü ben iyi bir anneyim ve bu yüzden çocuklar benim yanımda kalmalı" dedi.

Volkan Karakuş hakkında şu anda Almanya'da bir yakalama kararı olduğunu da ileri süren Schlink, "Şu an orada suçlu, bu yüzden Almanya'ya gelemiyor. Türkiye'de şansını denemek istiyor, yalnız Almanya'da kesinleşmiş mahkeme kararları var. Şimdi biz Türkiye'deki başvuruları yapacağız. Hukuki süreç bunla ilgili devam ediyor" diye konuştu.

9 yıl boyunca çocuklarıyla birlikte Almanya'da çok mutlu olduklarını, bunun zaten Almanya'daki öğretmenlerinin ifadeleri ve sosyal çalışmalarla da ortaya çıktığını kaydeden Schlink, şöyle devam etti:
"Bu konuda raporlarımız var ve bunu Türkiye'deki mahkemeye sunduk. Bunun dışında Türk mahkemesine çocukların oradaki 9 yıllık mutluluklarını, aktivitelerinin fotoğraflarını da sunduk. Ben çocuklarımı hiçbir şekilde dövmedim, bu söz konusu değildir. Zaten düzenli aralıklarla doktora götürülüyor çocuklar. Eğer çocuklarımı dövseydim doktor tespit edecektir ama öyle bir şey olmadı."
Alman annenin avukatı Sahra Düzgün Tucel de bu konuda kesinleşmiş bir mahkeme kararı olduğunu vurgulayarak, "Bunu uygulamak için elimizden geleni yapacağız. Bu aşamadan sonra hukuki başvurularımızı yapıyoruz. Hukuki süreç devam ediyor. Velayet annenin, uluslararası çocuk kaçırmalarına dayalı bir kanun var. Bu kanun kapsamında yaptığı bir başvuru. Çocukların iadesi konusunda başvuru yapacağız. Bu dava zaten kazanıldı, kesinleşti. Dün çocukların psikolojisi uygun olmadığı için icra ertelenmişti" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA