Ak Parti İl Başkanı Akay Açıklaması

AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir'in yeterli belediyecilik hizmeti almadığı ve iyi yönetilmediği için "uyuyan şehre" döndüğünü iddia etti.


Akay, "İstanbul'a vermiş olduğumuz, ak belediyecilik hizmetini, Ankara'ya vermiş olduğumuz hizmetlerin aynısını İzmir'e de yapmak istiyoruz" dedi.

İzmir'in bu şansı kaçırmaması gerektiğini kentin mevcut yapısının, Türkiye'nin 3. büyükşehri olmasına rağmen diğer büyükşehirlerle kıyaslandığında çok geride olduğunu savunan Akay, şunları söyledi:

"İzmir'in şu anki mevcut yapısından son derece memnun olan var mı? İzmir, sakin şehir. Bakın İstanbul'a gidiyorsunuz, Ankara'ya gidiyorsunuz yaşayan bir şehir, gece 12'ye, 1-2'ye kadar pırıl pırıl ışıklar yanıyor, caddeler vızır vızır hareketli, İzmir'e geliyorsunuz 11'den sonra hayat yok. Adeta uyuyan şehir haline geliyor. Ramazan ayını örnek vereyim, İstanbul'a gidiyorsunuz sahura kadar her taraf açık. İzmir 11'den sonra kapanıyor. Ben bir ara teklif ettim, bırakın şu körfez vapur hatları, metrolar, otobüsler gece 2'ye, 3'e kadar çalışsın. İnsanlar hafta sonu Kordon'da yemeğe gidiyor, arabası yok. Otobüsün en son kalkış saati 12. Tabii, 11'de kalkıyor, gidiyor. Hafta sonu çalıştır 2'ye, 3'e kadar metroyu, İzmir hareket kazansın. İzmir'e dışarıdan geliyorsunuz, 11'den sonra her taraf böyle. Ben Güzelyalı'da oturuyorum 11'den sonra sahilyolundan araba geçmiyor. Herkes evine çekilmiş vaziyete. Böyle uyuyan şehir olmaz. Ondan biz, AK Parti hizmetlerinin İzmir'e gelmesi için İzmir'e talip oluyoruz."

- "Kimsenin özel hayatına karışılmıyor"

İzmir'de, dönem dönem gündeme gelen, "AK Parti yönetime gelirse insanların özel hayatına müdahale edilir" eleştirilerine de yanıt veren Akay, bu söylemlerin tümüyle ideolojik bakış açısından kaynaklandığını dile getirdi.

Akay, Türkiye'nin bir çok büyükşehrinde AK Parti'nin yönetimde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Buralarda, AK Parti belediyeciliği, insanları eve mi kapatıyor? Bir kıyaslamaları lazım bir kere. İstanbul'da; Ankara'da eve kapatılan insan duymadım. Kayseri'de, Konya'da, Gaziantep'te duymadım. Bu biraz 'korku imparatorluğu'. AK Parti belediyeciliğiyle yönetilen illerde böyle bir şey olmadığı halde İzmir neden böyle bir şey düşünsün. Bu, İzmir'in iyiliğini düşünmeyen, küçük olsun benim olsun zihniyetiyle hareket eden, İzmir'e yatırım yapılmasını, İzmir'e belediye hizmetlerinin gelmesini istemeyenlerin yaymış olduğu bir korkudan başka bir şey değildir.

Bana bir tane örnek verin, bunu söylerken. Benim özel hayatıma karışılıyor diye bir kişi çıksın, 'ben gece Kordon'da rakı içiyordum, benim rakıma karşıldı' desin. Belki uç bir örnek olacak ama 'ben nişanlımla el ele, kol kola giderken benim önümü kestiler, bana karıştılar', bir kişi diyebilir mi?"

- "İzmir bir kere şans versin"

İzmir'in daha hareketli, eğlenceli bir şehir olmayı hak ettiğini ifade eden Akay, şöyle devam etti:

"Ben, İzmir'in öyle dönemlerini biliyorum. İzmir, çok canlı, çok farklı bir şehirdi ama şimdi sadece uyuyan bir şehir haline geldi. İzmirli bir kere denesin, AK Partiye bir dönem bu şansı versin, beğenmiyorsa sandıkta tekrar emanetini geri alır. İstanbul veriyor kaç senedir, demek ki memnun. Ankara veriyor. Gaziantep, Celal Doğan gibi birisinden AK Parti belediyeciliğine verdi. Şu anda Gaziantep'te inanın yapacak işleri kalmadı belediyelerin. Hafif raylarını yapmışlar, sosyal tesisler, cıvıl cıvıl şehirler. Ben 6 ayda bir Gaziantep'e gidiyorum, inanın her gittiğimde çok farklı bir şehir gördüm ama 23 sene evvel İzmir'den ayrılan bir adam, İzmir'e gelmiş, 'İzmir hiç değişmemiş' diyor. İzmir, nostaljiyi çok yaşatan bir şehir."

- "Hükümetin İzmir'e yatırm yapmadığı" eleştirisi

Akay, "hükümetin İzmir'e ödediği vergiye karşın diğer büyükşehirlere kıyasla yeterli yatırım yapmadığı" eleştirilerine ilişkin ise öncelikle toplanan vergi ile yatırım miktarını kıyaslamanını doğru olmadığını ifade etti.

Böyle bir kıyas yapılması durumunda az gelişmiş bölgelere hiç yatırım yapılmaması gerektiğine işaret eden Akay, "Yok böyle bir zihniyet. Olanın olmayana borcu vardır. Biz Şırnak'ta da havaalanı yapacağız. Oradaki inanlar da otoyollardan gitsin. Niye Yüksekova'nın havalanı yıllardır hep engelleniyor, yapılmıyor. İnsanlar Yüksekova'dan binsin İstanbul'a 1,5 saate gitsin. Onun da hakkı değil mi, bu ülkede yaşayan insan olarak" dedi.

Akay, İzmir'e yatırım yapılmıyor diyen bir parti düşünemediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Özellikle CHP'li vekillere söylüyorum. Hükümet yatırım yapmıyor diyor diyen arkadaşlarda biraz insaf olmalı. Her hafta Ankara'ya gidiylorlar, görmüyorlar mı orada devasa bir iç hatlar terminalinin 2 yıl gibi bir sürede bittiğini. Üçkuyular'dan havaalanına gidecekseniz çevre yolundan gidiyorsunuz. AK Parti döneminde yaplımış. Önceden başlanılmış, 16 senede bitirilmemiş, AK Parti döneminde yapılmış bir yatırım. Buyurun kuzey aksındaki tüneller, AK Parti döneminde yapılmış. Bunların hepsi atıl bir şektilde duran yatırımalardı, yaptık. Büyükyşehir belediyesinin iftiharla bahettiği İZBAN, yüzde 70'i TCDD'nin emeğidir, yüzde 30 büyükşehir belediyesinin. Biz, 9 senede Marmaray'la iki kıtayı denizin altından bireştiriyoruz. İzmir'de metro çalışması 9 senede bitirilemiyor. Yani bunu söylerken biraz arkadalarımızın özellikle vicdan sahibi olmaları lazım."

İzmir'de hükümetin başta 2 bin 60 yataklı şehir hastanesi olmak üzere sağlıkta, eğitimde ulaştırmada, her alanda yatırımlarının söz konusu olduğunu belirtden Akay, şöyle devam etti:

"Zaman zaman büyükşehir belediyesi diyor ki, 'hükümet bize engel oluyor, para verlmiyor'. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesinin bütçesi 1,7 milyar lira civarında. Bunun 1,6 milyarı İller Bankası kanalıyla büyükşehire aktarılıyor. Yani yüzde 90'ı hükümetin verdiği paylardan geliyor. Peki, ne yapıyor 1,7 milyarlık bütçesi olan İzmir Büyükyehir Belediyesi? Sayın Kocaoğlu'nun yönetime geldiği 2004'ün Haziran başından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesinin 10 yılda yapmış olduğu icraatları şöyle bir alın, 11 yıllık AK Parti ikidarında yapılan çalışmaları kıyaslayın. AK Parti'nin İzmir'e yaptığı yatırımlarla İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yatırımların kıyaslanmasını rica ediyorum."

Ömer Cihat Akay, yerel seçimlerde bir ilçe belediyesinden adaylığının söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya da "Benim tüm dünüşüncem, arzum, emelim; Sayın Başbakanımızın karşısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmış bir il başkanı olarak, alabildiğim kadar yüksek sayıda ilçe belediye başkanlığını almış ve görevini yapmış bir il başkanı olarak çıkmak" karşılığını verdi.

Kaynak: AA