Alman Anne İle Türk Babanın Çocuk Mücadelesi

Almanya'nın Geretsried kentinde yaşayan Katrin Schlink'in, çocuklarını kaçırmakla suçladığı ve 4 yıl önce boşandığı Türk kocası Volkan Murat Karakuş, İçel'de 2 çocuğuyla birlikte yakalandı.

Alman Anne İle Türk Babanın Çocuk Mücadelesi

İddiaya göre, sigortacılık yapan 35 yaşındaki Alman Katrin Schlink ile Türk eşi Volkan Murat Karakuş, 4 yıl önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı. Çiftin boşanmasının ardından 11 yaşındaki Nico Deniz ile 10 yaşındaki Kevin Volkan'ın velayetleri, anne ve babaya müşterek olarak verildi.

Volkan Murat Karakuş, boşandığı eşinin de izniyle 22 Ağustos 2012'de çocuklarıyla birlikte memleketi İçel'e tatile geldi. Ancak Karakuş, çocuklarıyla birlikte bir daha Almanya'ya dönmedi. Uzun süre çocuklarına ulaşamayan Alman anne, ülkesinde yayın yapan RTL Televizyonu'ndaki Story House programına başvurarak yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine konusunda uzman bir dedektif, anne ile birlikte çocukların izini bulmak üzere Türkiye'ye geldi. Dedektif ve Alman annenin bir hafta süren araştırmasının ardından baba ile 2 çocuğun yaşadığı adres belirlendi. Bunun üzerine Katrin Schlink, çocuklarını alabilmek için eski eşi Volkan Murat Karakuş hakkında İçel 5'inci Aile Mahkemesi'nde, 14 Aralık 2012'de 'Uluslararası çocuk kaçırma iadesi' davası açtı. Mahkeme, ilk duruşmada çocukların 'mutat meskenine iadesine' hükmetti. Volkan Murat Karakuş'un temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 2'nci Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Kararın kesinleşmesi üzerine Alman anne, çocuklarını almak için bir süre önce İçel'e geldi. İçel 3. İcra Memurluğu görevlisi, pedagog ve annenin avukatları polis eşliğinde baba Volkan Murat Karakuş'un belirttiği adrese gitti, ancak baba ve çocukları evde bulunamadı. Alman anne avukatları aracılığı ile çocuklarının kaçırıldığı iddiası ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

TÜRK BABA VE ÇOCUKLARI BİR SİTEDE YAKALANDI
Alman annenin şikayeti üzerine olayla ilgili araştırma yapan Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, baba Volkan Murat Karakuş ile çocuklarını, Çeşmeli beldesinde bir sitede buldu. Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen baba ve çocuklarla ilgili işlemler yapılırken, Alman annenin avukatı Sahra Düzgün Tucel de çocukları teslim almak için polis merkezine geldi. Bu sırada Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı sosyal hizmet uzmanı ile İçel 3. İcra Memurluğu görevlisi çocuklarla görüşme yaptı. Yapılan görüşmelerin ardından, mahkemenin verdiği 'mutat meskenine iadesi' kararı, 5717 Sayılı 'Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun'un 22. maddesinde yer alan, 'ilamın yerine getirilmesinin, çocuğun fiziksel ve duygusal yönden gelişimini ağır bir tehlike altında bırakacağının uzman tarafından tespit edilmesi durumunda, icra müdürü tarafından, talep üzerine veya re'sen söz konusu tehlike ortadan kalkıncaya kadar icra ertelenir' hükmü gereğince ertelendi.

"ÇOCUKLARIMI KAÇIRMADIM, KORUDUM"
Erteleme kararının ardından çocuklarıyla birlikte serbest bırakılan baba Volkan Murat Karakuş, polis merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisine iftira atıldığını söyledi.

Eski eşinin, kendisinin bulunduğu adresi çok iyi bildiğini, buna rağmen 'kaçırıldı' diyerek yalanlar söylediğini ileri süren Karakuş, "Ben hiçbir zaman çocuklarımı kaçırmadım. Benim çocuklarım orada anneleri tarafından defalarca dövüldü, şiddet gördü. Kimsenin umurunda olmadı" dedi.

Almanya'da Aile Bakanlığı'na defalarca yazı yazdığını anlatan Karakuş,"Ancak onlar kahve, çay içmeye gittiler. Hiç kimse ilgilenmedi bu çocuklarla. Çocuklarımı benden ayırmaya çalıştı. Oranın kanunlarını kullanarak, özellikle ırkçılık yaparak, Türk olduğum için bana maddi ve manevi her türlü şiddeti gösterdiler. En son mahkemede boşanma davasında çocukların velayeti söz konusu oldu. Bana protokol çıkardılar. Ben eski eşim hakkında dolandırıcılıktan dava açmıştım. Çünkü kendi satın alındığım evimden atıldım. O evin parasını babamdan, annemden almıştım. Ama kendi evimden atıldım. 2,5 ay Almanya gibi bir yerde araba içinde yatıp-kalkmak zorunda kaldım. Çocuklarıma ulaşamadım. Mahkemede 'çocuklarım için doktor raporu istiyorum' dedim. Çocuklarım burada dövülüyor. Hakim çıktı bana, 'birkaç kere vurmuş ne olacak annedir' dedi.

Bana orada Türk olarak her türlü ırkçılığı yaptılar. Benim istediğim sadece çocuklarımı korumak. Bir daha onların dövülmesini, tekmelenmesini istemediğim için kaçırmadım çocuklarımı, sadece korudum" diye konuştu.

Çocuklarının da annelerine dönmek istemediğini, burada kendisi ile kalmak istediklerini ifade eden Karakuş, şöyle devam etti:
"Çocuklar burada kalmak istiyor, gitmek istemiyor aynı ortama. Dövüldükleri ortama dönmek istemiyorlar. Çocuklarım burada anneleri tarafından
dövüldüğü için, şiddet gördükleri için gitmek istemiyorlar. Aynı ortama dönmek istemiyorlar."

ÇOCUKLAR ANNELERİNİ İSTEMİYOR
Çocuklardan Nico Deniz Karakuş da babasında kalmak istediğini belirterek, "Annem hep beni dövüyor. Bana hiç yemek vermiyor. Hiç banyo yapamadım. Babama gitmek istedim, hiç gidemedim. Ben babamı aramak istedim ama hiç izin vermedi" şeklinde konuştu.

Kevin Volkan ise, tıpkı kardeşi gibi Türkiye'de babasının yanında kalmak istediğini dile getirerek, "Burada kalmak istiyorum. Çünkü babamı daha çok seviyorum ve burada daha iyi arkadaşlarım var ve burada daha güzel bir hayat yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Alman anne Katrin Schlink'in avukatı Sahra Düzgün Tucel de kararın, çocukların psikolojileri uygun olmadığı gerekçesiyle ertelendiğini belirterek, "Çocukların çok hassas olduğu bir dönem. Bu uluslararası bir sözleşme gereğince çocukların psikolojileri açısından şimdilik ertelendi. Devam eden bir hukuki süreç var. Sonuçlandıktan sonra ayrıntılar açıklanır. Anne yarın burada olacak" dedi.

Baba ve çocuklar daha sonra bir otomobile binerek polis merkezinden ayrıldılar.
Kaynak: İHA