Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran ile 10 yıldır anlaşılamayan nükleer krizde 5+1 ülkelerin İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanmasını, "Yaptırımların iyi bir noktaya gitmesi hem bölgeye hem de Türkiye’ye katkı sağlayacak” diye yorumladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaya gazı konusunda, “Bu haftanın başında Türkiye’nin 40 yıl boyunca ilk defa başkanlığını aldığı bir uluslararası enerji ajansı toplantısı yapıldı. Burada kaya gazı ile alakalı dünya nasıl etkilendi, üreticiler tüketici mi oluyor, bütün bunların bir değerlendirmesi yapıldı. ABD bu kaya gazını bulması ile birlikte enerji maliyetlerinin kendi ülkesi adına olumlu etkiledi. Şu anda AB üyesi üykelerin üçte biri fiyatına Japonya’da ise altıda biri fiyatına bu gazı kullanıyor” dedi.

Bakan Yıldız, “Türkiye’nin Konacık’ta Schell’in TPO ile yapacağı bir çalışma var. Şu anda 2 bin 500 metrelere geldik. İkinci bir kuyu daha yapacağız. Trakya’da bunu tek başımıza yapacağız. Bunun teknolojisini de bir yandan transfer ediyoruz. Türkiye’de varsa, Güneydoğu Anadolu’da, Edirne’de bunların her birisini değerlendirmeye çalışıyoruz. Gerçekçi olmamız lazım. Türkiye bir petrol ülkesi, bir doğalgaz ülkesi değil belki ama ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamak üzere çalışıyoruz. Şimdiden net bir rakam ileriye doğru söylemek mümkün olmayabilir ancak bu kuyuların sayısını arttırdıkça, sondajların sayısını artırdıkça ben inşallah rakamların daha net olarak ortaya çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bakan Yıldız, “ABD Enerji Bakanı ile bir dizi görüşme yaptık. Yaklaşık 3 ayrı toplantı yaptık. Özellikle Kuzey Irak’taki Türkiye’nin Özel Hukuk Yükümlülüklerine tabi kamu şirketlerinin veya özel şirketlerin yaptığı sözleşmelerle alakalı soru sorulduğunda Türkiye’yi desteklediklerini söylediler.

Önümüzdeki süreçte bir Bağdat ziyaretimiz olabilir veya bir Basra ziyaretimiz olabilir. Orada ilgili yetkili arkadaşlarla görüşme durumumuz olabilir. Bunların her birisini planlıyoruz. Biz yaptığımız işlerle gerek ülkenin ihtiyacının karşılanması gerekse Irak’ın normalleşmesi adına çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki Iraklı kardeşlerimizle komşu ve dost ülke ile birlikte yapacak çok işlerimiz var. Buradan hem Irak hem de Türkiye kazançlı çıkacak” dedi.

İran ile 10 yıldır anlaşılamayan nükleer kriz ile ilgili olarak Cenevre’de yapılan toplantı ile ilgili olarak ise Bakan Yıldız şu değerlendirmede bulundu:
“4 veya 5 yıldan bu yana özellikle İran’daki nükleer faaliyetlerle alakalı sürdürülebilir davranışın en son gelinen nokta olduğunu söylemiştik. Türkiye ülkelerin arasında komşu olan tek ülke. Eğer fayda görecek olursa veya zarar görecek olursa bundan etkilenecek olan tek ülke Türkiye olacak. Biz dünyadaki barış ve gerginliğin azaltılması adına bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ben temenni ederim ki bir sonuca varılsın. Belki ilk anda istenilen sonuç elde edilemiyor olabilir ama bir aşamadır. Dünyada gerginliklerle, savaşlarla bir noktaya gelinemeyeceği son derece netleşti. İran gerginliğinin de özellikle yaptırımların iyi bir noktaya gitmesi hem bölgeye hem de Türkiye’ye katkı sağlayacaktır.”
Kaynak: İHA