(özel Haber) Görme Engelli, Diyaliz Hastası Kadir Kelek'in Sönmeyen Meslek Aşkı

Adana'nın Kozan ilçesinde görme engelli sınıf öğretmeni Kadir Kelek (37), 2000 yılında başladığı ancak hukuki nedenlerden dolayı ara verdiği öğretmenlik mesleğine, Başbakanlık genelgesi ile sağlanan hak iadesinden faydalanıp 10 yıl sonra geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

(özel Haber) Görme Engelli, Diyaliz Hastası Kadir Kelek'in Sönmeyen Meslek Aşkı

Öğretmenliğe devam edebilmek için yıllarca mücadele veren 37 yaşındaki görme engelli Kadir Kelek'in hayatı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sadece engelliler için açtığı sınavı kazanmasıyla değişti. On yıllık mağduriyetten sonra mesleğine geri dönmenin sevincini yaşayan görme engelli sınıf öğretmeni Kadir Kelek, "Sağlık sorunlarım ve görme engelli olduğum için bir köy okulunda olan kadrom bir dilekçe ile Kozan Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde geçici olarak görevlendirildim" dedi.

Kelek, 2000 yılında Çukurova Üniversitesi'nden mezun olduğunu belirterek hikayesini şöyle anlattı:
"Aynı yıl öğretmenliğe Kahramanmaraş Görme Engelliler İlköğretim Okulu'na sınıf öğretmeni olarak atandıktan kısa bir süre sonra çıkan bir genelgeyle görevden alındım. Bu genelge görme engellilerin sınıf öğretmenliği yapamayacağıydı. Yaklaşık 3 yıl idari dava sürdü. İdari mahkemeyi kazanıp göreve iade edildim. Ancak Bakanlık, Danıştay'da davayı temyize götürünce 7-8 yıl dava sürecim oldu. Toplam 10 yıllık bir dava sürecim oldu. Bu 10 yıllık dava süreci devam ederken Başbakanımızın yayınladığı bir genelge ile görme engelli öğretmenler görevlerine iade edildi. Yaklaşık 4 yıldır Kozan’da görev yapıyorum."

HAFTADA 3 KEZ DE DİYALİZE GİRİYOR
Kelek, “Şu an görev yaptığım yer Rehberlik ve Araştırma Merkezi, burada görme engellilere danışmanlık yapıyorum. Görme engellilere ne gibi materyaller gerekiyor, ne gibi malzemeler gerekiyor ya da eğitim konusunda ne yapılabiliri görme engellilere yönlendirme çabası içerisindeyiz. Elimizden geldiği kadarıyla onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hastalığım nedeniyle haftada 3 defa diyalize gitmem gerekiyor. Köy okulunda olduğum için diyalize gidemeyeceğim için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiğim bir dilekçe ile Kozan Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde görevlendirildim” diye konuştu.

İşyerine eşinin refakati ile geldiğini belirten Kelek, işyerini ve binayı tanıma açısından şimdilik eşi ile geldiğini söyleyerek, ilerleyen zamanlarda kendisinin gelip gideceğini belirtti.

Kelek, mesleğini çok sevdiğini söyleyerek "Ben bu mesleğin 10 yıl hukuki mücadelesini verdim. Ben üniversitede sınıf öğretmenliği bölümünü bitirmişim. Neden bu mesleği bırakıp da başka bir mesleğe gideyim? Bana memurluk teklif edildi. Yine öğretmenliği tercih ettim. Çünkü ben bir öğretmenim ve sınıf öğretmenliği bölümümüm hakkını vermem gerekiyor diye düşünerek bu mesleğe devam ettim. Ama sağlık sorunlarım nedeniyle şimdi sınıf öğretmenliği değil de danışman öğretmenlik yapıyorum" dedi.

Görme engelli öğretmenin eşi Nurhan Kelek ise, sıkıntıları eşiyle birlikte yaşayıp birlikte atlattıklarını belirterek "Eşim hiç görmüyor ama ben az da olsa görüyorum. Eşimin en çok rahatsız olduğu konu ise yabancı ortamlara tek başına gidip gelememesi" dedi.

Kaynak: İHA