'Parti Siyaseti, Yeni Anayasayı Engelledi'

Yeni Anayasa Platformu Başkanı Mehmet Uçum, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarında yeni anayasa taslağı çıkmamasının en önemli nedeninin parti siyaseti olduğunu öne sürerek, "Parti siyaseti üzerinden yeni bir anayasa yapılamaz çünkü kırmızı çizgileri aşmayı göze alamaz hiçbir siyasetçi" dedi.


Uçum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun ilk günden itibaren usule aykırı çalıştığını iddia etti.

Komisyonun belirlenen ilke gereği ilk aşamada halkın görüşlerini toplaması gerektiğine işaret eden Uçum, "Buna rağmen komisyon, hiçbir görüşü dikkate almadan 1982 Anayasası'nın sistematiği üzerinden doğrudan madde yazımına geçti. Bunu yaptığı zaman usule aykırı olduğu ve yeni anayasa çıkmayacağı belliydi. Bir şey çıksaydı da asla yeni anayasa olmazdı, 1982 Anayasası'nın revizyonu olurdu. Nihayetinde 60 madde üzerinde anlaştılar. Bu maddeler de 1982 Anayasası'nın hükümleriyle ilgiliydi. Yani bir revizyon çalışması yaptılar. Onu dahi geçiremediler" diye konuştu.

Uçum, komisyonun halkın görüşlerini dikkate almadan madde yazımına geçtiği anda kadük hale geldiğini ileri sürerek, bir yıl önce bu konuda uyarıda bulunduklarını söyledi.

"Toplum merkezli anayasa için yola çıktık, toplumun görüşleri dikkate alınması gerekiyordu ama komisyon parti siyaseti üzerinden anayasa yapmaya çalıştı" diyen Uçum, şöyle devam etti:

"Her parti, kendi görüşü üzerinden hareket ettiği için esasta dahi uzlaşamadılar. Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarında yeni bir anayasa taslağının çıkmamasının en önemli nedeni parti siyasetidir. Parti siyaseti üzerinden yeni bir anayasa yapılamaz çünkü kırmızı çizgileri aşmayı göze alamaz hiçbir siyasetçi. Başında yanlış yapıldı. Her parti kendi siyasetine bağlı şekilde bu süreci yürüttü. Yeni anayasa müzakeresi, halkın görüşleri üzerinden yürütülmesi gerekirken, parti siyaseti üzerinden yürütüldü. Herkes halkı referans alarak bir yaklaşım geliştirsin. Bu sürecin başarısız olmasının nedeni budur.

Bundan sonra da toplumun görüşünü dikkate almadan, parti siyaseti üzerinden yapılan yeni anayasa süreci başarılı olamayacaktır."

- "Bu süreçte TBMM'den yeni bir anayasa çıkması çok zor görünüyor"

Toplumun görüşleri alınarak yeni bir süreç başlatılması gerektiğini dile getiren Uçum, komisyonun çalışmalarına başladığı zaman 500 bin kişiden görüş aldıklarına dikkati çekti.

"Toplumsal görüşler üzerinden yeni anayasa süreci başlatılmalı" diyen Uçum, "Her kesim, görüşleri toplayarak TBMM'ye gönderdi ama dikkate alınmadı. Böyle olunca parti siyaseti üzerinden çalışmalar yapıldı. Böyle yeni bir anayasa yapılamaz" ifadesini kullandı.

2011 genel seçimlerinde tüm partilerin yeni anayasa sözü verdiğini anımsatan Uçum, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu toplum, iradesini ortaya koydu. Komisyonun da bu iradeyi metne dökmesi lazımdı ama yapmadılar. 2011 genel seçimlerinde, tüm partiler yeni anayasa sözü verdi ve toplum da onları görevlendirdi. Toplum, görevini yaptı ama TBMM görevini yapamadı. Seçimlere 2 yıl kaldı. Bu süreçte TBMM'den yeni bir anayasa çıkması çok zor görünüyor. Bana göre TBMM'deki tüm aktörler kendi yeni anayasa anlayışlarını teklif taslağı olarak kamuoyuna açtıktan sonra gündeme getirmeli. 2015 seçiminden sonra bu halk, hangi partinin nasıl bir anayasa düşündüğünü öğrenmeli ve buna göre oyunu vermeli. Süreç, bu şekilde yürürse bir adım atabiliriz. Yeni anayasa yapmak parti siyaseti değildir, makro siyasettir. Bu düşünceyle hiçbir zaman yeni anayasa yapamayız.

Şimdiye kadar yapılan bütün değişiklikler revizyondur ancak yeni bir anayasayla hukuk reformu olabilir."

Kaynak: AA