Chp'li Vekiller Gizem İçin St Petersburg'da

CHP'li milletvekilleri, Rusya'da Gazprom Neft'e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 26 Eylül'den beri tutuklu bulunan Greenpeace eylemcilerinden Gizem Akhan'a destek olmak için St Petersburg'a geldi.


Primorsky mahkemesinde yargılanan 30 aktivist arasında yer alan Gizem Akhan’ın davası bugün görülecek.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, duruşmayı takip etmek için davanın görüldüğü mahkemeye geldi.

ONUR: "GİZEM İÇİN BURADAYIZ"
Melda Onur, duruşma öncesinde İHA'ya yaptığı açıklamada, "Gizem ve diğer Greenpeace aktivistleri için buradayız. Biliyorsunuz, 19 Eylül'de Kuzey Buz Denizi'nde barışçıl bir eyleme Rusya'nın müdahalesi oldu. Burada gördük ki, burada bir kızımız var. Hepsi değerli ama sonuç olarak ülkemizin bir vatandaşıydı. Greenpeace ile bir araya geldik ve gündeme getirdik. İlk yaptığımız iş aslında CHP içinde yapabildik bunu, diğer partilere de mektubu gönderdik ama bilmiyoruz imza oldu mu, bir grup arkadaşımızdan imza alıp, Gizem ve diğer Greenpeace aktivistlerinin serbest bırakılması için Rusya'ya gönderdik" diye konuştu.

Onur, "Ve bugün de duruşması olacak. Neden buraya geldik? Çünkü biz dünyanın hiçbir yerinde hiçbir vatandaşımızın hele hele ki dünyayı kurtarmak için, bu felsefeyle yola çıkmış bir vatandaşımızın yalnız kalmasını istemeyiz. Ona destek vermek isteriz. Biz bu desteği verdikçe otoriteler daha hızlı hareket eder" ifadelerini kullandı.

Onur ayrıca, "Biliyoruz ki bugün St Petersburg'da önemli bir zirve de var. Onlara da bir mesaj olsun" dedi.

Ayrıca mahkemenin, kefaletle 15 aktivistin serbest bırakılmasına karar vermesini işaret eden Onur, "Biz onları aşağıdan ittirdikçe, onlar da Gizem ve arkadaşlarının serbest bırakılması için bir inisiyatif kullanacaklardır. Galiba da kullanmaya da başladılar. Çok güzel hareketler bunlar diyoruz. Aynı yaklaşımı Türkiye'deki insan hakları ihlallerinde de görmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

CİHANER: "BURADA NE BİBER GAZI, NE BASINÇLI SU VAR"
Milletvekili Cihaner ise "Bu barışçıl eylem Rus yetkililerce korsanlık ve holiganlık gibi aslında eylemle bağdaşmayan suçlamalarla karşı karşıya bırakıldı. Yanlış bilgi almadıysak, bugüne kadar kefaletle serbest bırakılanlardan yalnızca bir Kanadalı gazeteci özgürlüğüne kavuşabildi. Bir kısmı ile ilgili kefaletle salıverme kararı verildi ama henüz infaz edilemedi. Bunlardan birisi de Gizem. Bugün duruşması yapılacak. Bu esase ilişkin davanın görüldüğü bir duruşma değil, yalnızca tutukluluğunun devam edip etmeyeceği görülecek. Soruşturma komitesinin hazırladığı rapor henüz sonuçlanmış değil. O rapor bittikten sonra davanın esasına geçilecek. O yüzden bugünkü duruşma ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın olayı sonlandırmayacak. Ama umuyoruz ki, tüm Greenpeace eylemcileri Gizem'le birlikte özgürlüklerine kavuşur" dedi.

Cihaner, "Onun için tüm yurttaşların, bu olaya ilgi duyan tüm dünya kamuoyunun ilgisini azaltmadan devam ettirmesi gerekir. Çünkü bu yalnızca 30 eylemcinin değil, dünyanın geleceğine ilişkin Meksika körfezinde petrol sızıntısı hala akıllardadır, yine Nijer deltasında, boğazlardaki sızıntılar hala akıllardadır. Çevreye duyarlı olan, sadece insana değil, yerkürede yaşayan tüm canlılara duyarlı olan herkesin bu davanın takipçisi olması gerekir. Şu anda İstanbul'da, Kartal adliyesinde de Gezi eylemleri sırasında yaşamını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın duruşması var. Orada da adalet isteyen yurttaşlarımız var. Ve şu an onlara gene biber gazıyla, basınçlı suyla mücadele ediliyor ve duruşma salonuna gazeteciler, yaşamını kaybedenlerin yakınları bile alınmıyor. Burada görüyorsunuz, buraya da biz aynı gerekçe ile geldik, ne bir biber gazı var, ne basınçlı su var. Herkes sakinlikle adalet talebini dile getiriyor. Buradan oraya da dayanışma duygularımızı iletiyoruz" şeklinde konuştu.

AĞBABA: "BURAYA GELMEMİZLE BİRLİKTE HÜKEMT DE KONUYA DUYARLILIK GÖSTERMEYE BAŞLADI"
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise "Tüm dünyadaki hukuksuzluklara dur diyoruz. Gizem'in barışçıl bir eylem sonucunda gözaltında. Yapmış olduğu şey doğaya sahip çıkmak, yapmış olduğu şey geleceğine sahip çıkmak, dünyaya sahip çıkmak. Aslında ödüllendirilmesi gerekirken maalesef cezalandırılıyor. Biz de Gizem'le birlikte olmak için, Gizem'e sahip çıkmak için buradayız. İnşallah bugün mutlu bir sonuçla ayrılırız. Maalesef şimdiye kadar hükümet çok duyarlı değildi. Ama bugünden sonra hükümette bu konuda, bizim gelmemizle birlikte duyarlılık göstermeye başladı.

Herkes doğa için, geleceği için mücadele etmeli" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA