Lüksemburg Heyetinin Konteyner Kent Ziyareti

Lüksemburg Büyük Dükü Henri'nin eşi Büyük Düşes Maria Teresa, Suriye'de yaşananların kendilerini de derinden etkilediğini söyledi.


Teresa, Nizip ilçesindeki konteyner kentte barınan Suriyelileri ziyaretinin ardından düzenlenen basın toplantısında, gezinin kendileri açısından çok dokunaklı olduğunu belirtti.

Suriyelilerin acılarını paylaştıklarını ifade eden Teresa, "Suriye'de yaşananlar bizi de derinden etkiliyor. Katkılarından dolayı Türkiye'ye, UNİCEF'e ve Dünya Gıda Programı'na teşekkür ediyorum. Buraya da elimiz boş gelmedik, iki zarfla geldik. Zarflarımızın birinde 250 bin dolarlık fon var ve bu UNİCEF aracılığıyla yaptırılacak okul için kullanılacak. Ayrıca WFP aracılığıyla elektronik gıda kart yapımı için 250 bin dolarlık katkımız olacak" dedi.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin acısını anladıklarını dile getiren Teresa, "İçinde bulundukları zorlukların farkındayız. Umudumuz bunun uluslararası çözüme kavuşması" dedi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Suriye'deki Hizbullah'ın farkında olduklarını aktardı.

Suriye'deki muhalif güçlerin lideriyle iki hafta önce bir araya geldiğini anımsatan Asselborn, "Kendisi bütün yabancı güçlerin ülkeden ayrılması görüşünde. Bunun da Güvenlik Konseyi yoluyla sağlanması gerektiğini düşünüyor" diye konuştu.

Asselborn, İran'ın da Cenevre'deki konferanslara katılarak sorumluluk almasını beklediklerini kaydetti.

Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına ilişkin soru üzerine Asselborn, "Kimyasal silahlarla ilgili geçici bir çözüm bulundu diye kendi halkını başka silahlarla öldürmeyi meşru kılmaz. Bunu uluslararası toplumun kesinlikle anlaması lazım" şeklinde konuştu.

Asselborn, basın toplantısını izleylen bir Suriyeli'nin, "Avrupa Birliği,İran'ın Hizbullah aracılığıyla Suriye üzerindeki işgali için ne gibi önlem almayı düşünüyor" şeklindeki sorusuna ise "Bunların farkındayız, aynı zamanda bunların nasıl geldiğinin ve Suriye içindeki yerinin de farkındayız. Bir taraftan ulusal muhafızlar var, onları da biliyoruz" dedi.

Kaynak: AA