İlçe Halkını Bir Araya Getiren 'Türkü Aşkı'

Ladik ilçesinde aralarında imam, ev hanımı, inşaat ustası gibi farklı meslek gruplarından 37 kişinin bir araya gelmesi ile oluşturulan koro, gün yüzüne çıkardıkları ilçenin unutulan türkülerini genç kuşaklara aktarıyor.


İlçede oluşturulan turistik mekan Ambarköy'de köy kahvesinde hafta sonları düzenlenen "Meşk Akşamları" adlı etkinlikte koro tozlu raflardan indirilen 38 Ladik türküsünü seslendiriyor.

Koronun oluşturulmasında büyük çabası olan Ladik Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Şahin Örnek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ladik'in türkü ve manilerini genç nesillerin bilmediğini söyledi.

İlçenin birbirinden güzel Türkülerini, manilerini genç kuşağa aktarmak için kolları sıvadıklarını anlatan Örnek, farklı meslek gruplarından ilçe halkını bir araya getirerek koro oluşturduklarını belirtti.

Aralarında imamın da inşaat ustasının da ev hanımının da olduğu korunun köy kahvesinde düzenledikleri "Meşk Akşamları"nda, derlenen türküleri seslendirdiklerini kaydeden Örnek, "türkü aşkı"nın ilçe halkını bir araya getirdiğini vurguladı.

Geçmişin izlerini taşıyan türkülerin ilçenin kültürel zenginliğini olduğuna işaret eden Örnek, "Türkülerimizi gelecek nesillere aktarmak için işçi, memur, ev hanımları ve esnaftan oluşan 37 kişilik bir koro oluşturduk. Koromuzda hiç kimsenin müzik eğitimi yoktu. Halk Eğitim Merkezinin desteği ile koromuza eğitim vermeye başladık. Bir yıllık eğitimin ardından tozlu raflarda unutulan 38 Ladik türküsünü topladık ve seslendirmeye başladık" diye konuştu.

Koronun ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere Ladik türkülerinden oluşan konser verdiklerini söyleyen Örnek, şimdiden gençlere örnek olmaya başladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Gençlerimiz bizi örnek alarak koroya dahil olmak veya yeni koro oluşturmak istiyor. Çok çeşitli meslek grubundaki insanlar olarak bu işe gönül verdik. Hem burada müzik eğitimi alıyoruz hem de Ladik türkülerini yaşatıyoruz."

Ladikli Şeyhülislam Mehmet Efendi Camisi İmamı Nusret Tutuş ise, Ladik türkülerini yaşatmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Tutuş, "Amacımız burada Ladik yöresine ait unutulmuş türküleri tekrar insanlara hatırlatmak. Koroda bulunan herkes buraya gönüllü olarak katılıyor" dedi.

Diğer koro üyeleri de türkülerin kendilerini bir araya getirdiğini, unutulan türküleri seslendirmekten mutlu olduklarını ifade etti.

Kaynak: AA