Cumhurbaşkanlarının Yağlı Boya Tabloları Köşk'te

Mustafa Kemal Atatürk'ten Ahmet Necdet Sezer'e, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 2007 yılına kadar görevde bulunan 10 cumhurbaşkanına ait yağlı boya tablolar Çankaya Köşkü'nde sergileniyor.


Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Atatürk'ün 1933'te yapılan yağlı boya tablosuyla Azeri asıllı ressam Cevat Süleymanpur tarafından tuvale yansıtılan diğer 9 cumhurbaşkanına ait yağlı boya tablolar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan itibaren Köşk'ün Şeref Kapısı'nın arkasındaki koridorda sergilenmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla yaklaşık 2 yıl önce başlatılan proje kapsamında, Atatürk'e ait farklı yağlı boya tablolar arasında, uzmanların görüşü alınarak bir seçim yapıldı. Jean Weinberg'in Atatürk hayattayken, 1933 yılında yaptığı yağlı boya tablonun sergilenmesine karar verildi.

2007'ye kadar görevde bulunan diğer 9 cumhurbaşkanın yağlı boya tablolarının yapılması için Cumhurbaşkanlığı arşivi ve diğer kurum arşivlerinde bulunan portre fotoğraflar arasından seçime gidildi. Yağlı boya tabloların tuvale yansıtılması için Azeri kökenli Türk vatandaşı ressam Cevat Süleymanpur'da karar kılındı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, fotoğrafların seçiminden bunların tuvale aktarılmasına kadar tüm aşamalarda proje ile yakından ilgilendi.

-Semra Özal tabloları ilk görenler arasında

Tablolar, ilk kez 29 Ekim Salı akşamı Çankaya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından verilen Cumhuriyet Bayramı resepsiyona katılan konuklarca görüldü.

Konuklar, 10 cumhurbaşkanının yağlı boya tablolarına yakından ilgi gösterdi. Bu konuklar arasında 20 yıl sonra ilk kez Köşk'e gelen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal da yer aldı. Tabloları gezerken kendisine eşlik eden görevli, Semra Özal'a tablolar hakkında bilgi verdi. Semra Özal'ın, rahmetli eşi Turgut Özal'ın yağlı boya tablosuyla uzun süre ilgilendiği belirtildi.

-Semra Özal: "Çok duygulandım"

Semra Özal'ın görevliye, "Çok duygulandım" dediği ve "çok sağolsunlar" sözleriyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve eşi Hayrünnisa Gül'e teşekkür ettiği öğrenildi.

Koridorda Atatürk'ün fotoğrafının sağında 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, solunda da 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın yağlı boya tabloları bulunuyor.

Koridorun karşı tarafında ise 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bir tarafta, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10| Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tabloları ise diğer tarafta yer alıyor.

Kaynak: AA