'Sporda Da Ataerkiliz'

Spor ve toplumsal cinsiyet üzerine çalışmaları bulunan Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefise Bulgu, Türkiye'nin sporda da ataerkil bir yapıya sahip olduğunu savundu.


Bulgu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda var olan değerlerin, o toplumun kurumlarına da yansıdığını ifade ederek, toplumdaki ataerkil yapının spor alanında daha net şekilde hissedildiğini belirtti.

Bulgu, tarihe bakıldığında sporun "erkeklikle" ilişkilendirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Feminist hareketler bunu mümkün olduğu kadar inceltmeye çalıştı. Buna rağmen günümüzde bile ataerkil sistemin etkilerini toplumda görebiliyoruz. Ataerkil sistem üzerinden değerlendirdiğimizde sporda doğrudan doğruya erkeğin kadın üzerindeki iktidarını görmek mümkün. Sistem bunu, kadını ikinci plana iterek yapıyor."

- "Kadının sporda başarılı olması istenmiyor"

"Bir kadının dekan olması erkeklerce doğal karşılanabiliyor ancak sporda başarılı olması istenmiyor" diyen Bulgu, sporcu erkeklerin, bedensel üstünlüğünü kullanarak kadını ikinci plana itebildiğini kaydetti.

Nefise Bulgu, ataerkil sistemde erkeğin iktidar olmasından dolayı, bu durumun sporda işlememesinin mümkün olmadığını dile getirdi ve şöyle devam etti:

"Bunun örneklerini kadınların karıştığı doping olaylarında da görebiliriz. Bir çok doping olayında kadınlar çok rahat harcanabiliyor. Süreyya Ayhan olayını hepimiz çok net biliyoruz. Doping onaylanacak bir şey değil ama diğer doping ya da taciz olaylarına baktığımızda bunların üstünün kapatıldığını görüyoruz. Bundan daha açık bir ataerkillik örneği görebilir miyiz, bilmiyorum."

- "Ataerkil yapı Türkiye'de daha etkili"

Spordaki ataerkil ilişkiler yumağının Türkiye'ye özgü olmadığını söyleyen Bulgu, sadece bu durumun Türkiye'de daha yoğun bir şekilde hissedildiğini vurguladı. Gelişmiş ülkelerde kadının daha rahat ve özgür olmasının, bu ülkelerdeki sporu da etkilediğini ifade eden Bulgu, "Türkiye'de şiddetten ölen kadınlar var. Bu durum Türkiye'de bir erkeklik sorununun varlığına işaret ediyor" diye konuştu.

Özellikle toplumun alt kademelerinde, 'erkekliği kanıtlama' diye bir tabirin kullanıldığını kaydeden Bulgu, şunları söyledi:

"Sporun belli bir sınıfsal yapısı var. Erkekliğin gösterilebileceği çok sayıda alan var alt sınıflarda. Spor ayrıca bir statü kazandırıyor. Bundan ötürü çok önemli. Üst hiyerarşide bir statü kazandırdığını söylüyorlar."

- "Sorunların derinine inilmesi gerekiyor"

Doç. Dr. Nefise Bulgu, toplumsal cinsiyet ve spor ilişkisi üzerine Türkiye'de yeteri kadar çalışma yapılıp yapılmadığı üzerine bir soruya ise "Yapılmıyor, fakat ilerlemeler var" diye cevap verdi.

Uluslararası alanda bu konuda ciddi kurumlar bulunduğunu kaydeden Bulgu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadece toplumsal cinsiyete ve spora yönelik kongreler var. Bunları spor sosyolojisi kuramında inceliyoruz. Türkiye'de yeni yeni başladı ve son yıllarda gerçekten çok hızlandı. Bunu kabul edebiliriz. Bu gerçekten iyi bir şey."

Kaynak: AA