İngiltere Başbakanı Cameron, Sri Lanka'nın Kuzeyinde

İngiliz Milletler Topluluğu zirvesine katılmak için Sri Lanka'da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin kuzeyinde Tamil gruplarının liderleriyle de görüştü.


Sri Lanka'nın kuzeyini 1948 yılından bu yana ziyaret eden ilk yabancı ülke lideri olan Cameron, Sri Lanka'daki savaş suçlarıyla ilgili yasal ve bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini söyledi.

Bu arada ülkenin kuzeyini ziyaret ederken Cameron'ın içinde bulunduğu araç konvoyunun önünü, ellerinde öldürülen ya da kaybolan aile üyeleri ve akrabalarının fotoğraflarını taşıyan yaklaşık 250 kişilik Tamil protestocuları kesti. Konvoy bir süre durakladıktan sonra, yoluna devam etti.

Cameron, ülkenin kuzeyine yaptığı ziyaretle ilgili fotoğrafları resmi Twitter hesabından paylaştı. İngiltere Başbakanı, Twitter'dan "Sri Lanka'nın kuzeyindeki siyasi liderler, burada yaşananlara ışık tutulmasına yardımcı olmam için ziyaretimden duydukları memnuniyeti dile getirdiler" diye yazdı.

David Cameron ile birlikte Sri Lanka'da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de ülkede savaş suçlarının işlendiğine dair kanıtlar olduğunu ve bunların bağımsız bir şekilde araştırılması gerektiğini ifade etti.

İngiliz Milletler Topluluğu, bu yılki zirvenin Sri Lanka'da düzenlenmesinden dolayı eleştirilerin hedefi olmuş, Kanada, Hindistan ve Mauritius devlet başkanları toplantıyı boykot ettiklerini açıklamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, mayıs ayında yaptığı açıklamada 26 yıl süren ve ayrılıkçı Tamil Kaplanları'nın isyanının bastırılmasıyla 2009'da sona eren iç savaşın ardından ülkede son 4 yıldır temel hak ve özgürlüklere saygı duyulmadığını bildirmiş Sri Lanka hükümetinin, BM'nin iç savaş sırasındaki insan hakları ihlalleri iddialarının soruşturulması talebini de henüz yerine getirmediğine dikkati çekmişti.

Sri Lanka'daki Tamil grupları, 1970'lerin başından itibaren, Budizmin resmi din ilan edilmemesi, Tamilce'nin resmi dil sayılmaması, Tamillerin karşı karşıya oldukları fırsat eşitsizliği ve ayrımcılık gibi nedenlerle örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız bir devlet talebiyle silahlı mücadeleye girişmişti. Sri Lanka ordusu, Tamil Kaplanları'nı 2008-2009 yıllarında büyük bir operasyonla tasfiye etmişti.

Kaynak: AA