Ebrd Kadın İşletmelerine Danışmanlık Hizmetleri Pilot Programı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Samsun-Kadın İşletmelerine Danışmanlık Hizmetleri Pilot Programı resmi açılışı yapıldı.


EBRD ve Avrupa Birliği tarafından Samsun ve bölgesinde küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla yürütülen Samsun-Kadın İşletmelerine Danışmanlık Hizmetleri Pilot Programı resmi açılışı bir otelin toplantı salonunda gerçekleşti.

Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, burada yaptığı konuşmada, proje için Samsun'un uygulama alanı olarak seçilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Samsun, kadın istihdamına çok erken giren illerden biri. Kadın istihdamının süratli şekilde artması lazım. Kadınların mücadele ederek daha etkin bir rol oynaması lazım. Kendi haklarını kendileri almak için bir şeyler yapmaları lazım. Bu toplumda artık sadece ev hanımlığı ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta yeterli değil" dedi.

EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey ise bankalarının çalışmaları kapsamında çeşitli ekonomik konulara odaklandığını, bunlardan en önemlilerinden birinin kadın işletmelerine danışmanlık hizmeti olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki ve yurt dışındaki deneyimlerimizden yola çıkarak şunu demeliyim ki kadınlar ne kadar işletmelerde söz sahibi olursa ekonomik büyüme de o oranda hızlı gelişecektir. Bu proje ile kadınlarımızın çeşitli işletmelerde söz sahibi olmasını destekliyoruz ve desteğimizi artırıyoruz. Avrupa Birliği'nin desteklediği bu programın yanı sıra başka programlar da Avrupa Birliği tarafından fonlanmaktadır. Bu programlarda kadın işletmecilerin finansmana erişimi ve banka faaliyetlerinden yararlanması desteklenmektedir."

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Güray Vural da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri sürecinin ivme kazandığını ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde Türkiye'de reformların devam etmesini, yeni müzakere başlıklarının açılarak Avrupa Birliği üyelik sürecinin hızlanmasını ümit ediyoruz. Gerek resmi istatistikler gerekse yapılan araştırmalar kadının Türkiye ekonomisindeki yerinin arzu edilen seviyede olmadığını gösteriyor. Kadınların iş gücüne katılımı Türkiye'de çok düşük düzeyde" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından EBRD'nin küçük işletme destek programı ve Samsun-Kadın İşletmelerine Danışmanlık Hizmetleri Pilot Programı tanıtıldı.

Kaynak: AA