Bağış Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, “Türkiye’de herkesin eşit vatandaş olabilmesi için, eşit birey olabilmesi için, AB standartlarında olabilmemiz için özümüze dönüyoruz” dedi.


Bakan Egemen Bağış, cuma namazı çıkışında Beykoz Meydanı’nda vatandaşlara aşure dağıttı.

Yaklaşık iki bin aşurenin dağıtımının yapıldığı programın ardından Bağış, Beykoz Öğümce köyünde bulunan Cam Ocağı’na geçti. Beykoz Cam Ocağı Vakfı’nda düzenlenen “Beykoz Camcılığı’nın Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” tanıtım toplantısına Bağış’ın yanı sıra Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Cam Ocağı Vakfı Başkanı Yılmaz Yalçınkaya ve kursiyer öğrenciler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bağış, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan projenin Beykoz’un geleceğini de geçmişi gibi kristal gibi parlatacağını ifade etti.

Muharrem ayının önemine değinen Bağış, şunları söyledi: “Dün aşure gününü milletçe idrak ettik. Aşurenin içerisindeki her bir maddenin nasıl ayrı bir tadı var ama bir araya geldiğinde, birlikte çok daha zengin bir tat ortaya koyuyorsa, aslında bizim ülkemizi de farklı renkleriyle, farklı etnik kökenleriyle, farklı inançlarıyla, farklı kültürleriyle, farklı dilleriyle çok büyük bir zenginliği temsil ediyor. İşte o zenginliklerden bir tanesi de bizim cam sanatımızdır.”
“Avrupa Birliği standartlarını yakalayacağız diye çıkılan yolda, bir yandan da özümüze döndüğümüzü gördük” diyen Bağış, geçenlerde Türkiye’de ilk defa kurumsallaşan Ombudsmanlık, Kamu Başdenetçiliği kurumunun faaliyete geçtiğini hatırlattı. "Anayasa Mahkemesi de eş zamanlı olarak bireysel başvuruları almaya başladı" diyen Bağış, "bir AB standardı olan ombudsmanlığın aslında Avrupa’nın Osmanlı’dan kopyaladığı Başkadılık sistemi olduğunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı

Türkiye’de demokratikleşmede, şeffaflaşmada, zenginleşmede çok önemli hamleler gerçekleştirdiklerini anlatan Bağış, sözlerini şöyle tamamladı: “30 Eylül’de sayın başbakanımızın ilan ettiği demokratikleşme paketi Avrupa Birliği tarafından memnuniyetle karşılandı. Çünkü o paketin içerisindeki her bir madde bizi AB standartlarına yaklaştırıyor. Ama aslında o paketin içerisine şöyle bir baktığımızda bizim özümüze döndüğümüzü görüyoruz. Çünkü tarihte en güçlü olduğumuz dönemde ‘insanı yücelt ki devlet yücelsin’ anlayışını benimsemişiz. İşte biz özümüze dönerek, bireysel özgürlükleri artırarak, kişinin hak ve hukukunu koruyarak bugün zenginleşiyoruz. Yarın sabah sayın başbakanımızla çıkacağımız Diyarbakır ziyaretimiz bu yüzden çok anlamlı. Çünkü bundan 20 yıl evvel bırakın sıradan insanları cumhurbaşkanları bile etnik kökenini dile getirmeye korkuyordu.”
Bağış, devlet olmayı üniversite kapısında kıyafet bekçiliği yapmak zanneden zihniyetin tedavülden kalktığını ifade ederek şunları söyledi: “Kat sayı gibi insanlık dışı bir uygulama son buldu. Türkiye’de herkesin eşit vatandaş olabilmesi için, eşit birey olabilmesi için, AB standartlarında olabilmemiz için aynı bugün Cam Ocağı’nda yaptığımız gibi özümüze dönüyoruz. Aslımızla aslında yeniden helalleşiyoruz, barışıyoruz, kucaklaşıyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde ayrımcılık yok. Bizim inancımızda baskı yoktur. Bizim inancımızda ayrıştırma ötekileştirme yoktur.”
Dünya tarihinde kardeşlikle bölünen hiçbir ülkenin olmadığını dile getiren Bağış, sözlerini şöyle tamamladı: “Ama kalleşlikle bölünen çok millet vardır. İşte o dönem artık ortadan kalktı. Çok şükür terör belası bitti. Yarın Sayın Başbakanımıza, Sayın Barzani’nin eşlik etmesi, Türkiye’nin önde gelen seslerinden Sayın İbrahim Tatlıses ile Şivan Perver’in birlikte düet yapacak olması, Diyarbakır’da, Ortadoğu’nun kardeşlik türküsünün yeniden söylenmeye başlayacak olması bizim aslında geleceğimiz adına da hepimizin sevinmemiz, kutlamamız gereken önemli bir gelişmedir.”
Konuşmasının ardından Egemen Bağış’a Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan tarından bir cam süs eşyası hediye edildi. Bakan Bağış ve beraberindekiler daha sonra Cam Ocağı’nı gezdi. Cam ustalarının çalışmalarını izleyen Bağış, çalışanlardan bilgi aldı.
Kaynak: İHA