Sevdiklerinin Adını Tohumlara Veriyor

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik, tescil ettirdiği tohumlara isim verirken sevdiklerinin adını tercih ediyor.


KTAE'de araştırmalarını sürdüren Özçelik, verimli ve hastalıklara karşı daha dayanıklı tohumlar geliştirmek için çalışıyor.

Geliştirdiği tohumlara sevdiklerinin adını veren Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz kendi adı ile bir tohum tescil ettirmediğini, bundan sonra geliştireceği ilk tohuma kendi adını vereceğini söyledi.

Nohut bitkisinin, çiçeklenme döneminde yoğun yağıştan dolayı yapraklarında başlayan ve daha sonra tamamen bitkiyi öldüren 'antraknoz' hastalığına yakalanabildiğini belirten Özçelik, 1999 yılında bu hastalığa dayanıklı nohut tohumu üretmek için çalışmalara başladığını ve geliştirdiği tohuma eşinin adını verdiğini anlattı.

"Türkiye'de sadece bir çeşit sarı renkte nohut vardı, beyaza en yakın açık renkte nohut türü üretimini yaptık. Geliştirdiğimiz nohutun hastalığa karşı gücü var. Bu nohut türünü ürettikten sonra tescil ettirdim. Nohut türüne de eşim 'Zuhal'in adını verdim" diyen Özçelik, şöyle devam etti:

"Daha sonra Zuhal nohut tohumunu geliştirerek yeni bir tohum elde ettim. Bu nohuttun tohumunu da 2001 yılında yeğenim Çağatay adı ile tescil ettirdim. Son olarak 2012 yılında Çağatay nohut tohumunu mutasyona uğratarak daha verimli ve hastalıklara karşı çok dirençli bir nohut tohumu ürettim. Bu tohuma da 1986 ile 1993 yıları arasında doktora eğitimime katkı sağlayan Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarla Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi emekli Prof. Dr. Sezer Şahineli'nin adını 'Sezerbey' olarak tescil ettirdim. 20 yıl sonra hocama vefamı bu şekilde göstermek istedim."

Geliştirdiği tohumlara sevdiklerinin adını vermekten büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Dr. Hüseyin Özçelik, "İlk geliştirdiğim nohut tohumuna eşim Zuhal'in adını verdim. Kızım Gamze'nin adını kişniş tohumuna, yeğenim Çağatay'ın adını nohut tohumuna, annem Zulmiye'nin adını fasulye tohumuna ayrıca benim gelişmemde önemli rol oynayan Tokat'ın Erbaa ilçesinin adını yine kişniş tohumuna ve Samsun'un Ladik ilçesinin adını fasulye tohumlarına verdim. Son olarak yine doktora hocamın Prof. Dr. Sezer Şahinali'nin adını 'Sezerbey' olarak son geliştirdiğim nohut tohumuna vermek beni mutlu etti. Artık kendi adımı bundan sonra geliştireceğim ilk tohuma vermeyi düşünüyorum" diye konuştu.

Özçelik, sevdiklerinin de adlarının bir tohumda yaşayacak olmasından keyif aldıklarını ifade etti.

Kaynak: AA