Manisa’nın Köylerine Ab Standartlarında İçmesuyu

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa’nın köylerindeki suları analiz etmeye başladıklarını belirterek, su analizlerinin AB standartlarına getirmek için çalışmalar yaptıklarını ve şimdiden 25 arıtma tesisi kurduklarını söyledi.

Manisa’nın Köylerine Ab Standartlarında İçmesuyu

Manisa İl Özel İdaresi, köy sularının analiz edilmesi için ve suyun laboratuvara hijyenik ve sağlıklı bir şekilde nakil edilmesi amacıyla bir soğutucu aracı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne törenle teslim etti. İl Özel İdaresi bütçesinden temin edilen soğutucu aracın 65 bin TL olduğu belirtildi.

İl Özel İdaresi bahçesinde gerçekleştirilen törene Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İGM Başkanı Hayrullah Solmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Ak Parti Şehzade İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Yunus Emre İlçe Başkanı Engin Yüksel ve çalışanlar katıldı.

Aracın İl Özel İdaresi bütçesinden alındığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nurettin Aytekin, aracın iç kısmına yapılan soğutucu sistemiyle bu aracın 65 bin TL’ye mal olduğunu söyledi.

Bir şehri yaşanabilir kılmak için bir şeyi değil, bütün ihtiyaçların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, İl Özel İdaresi olarak, bütün köylerdeki suları analiz etmeye başladıklarını dile getirdi. Su analizlerin AB standartlarına getirmek için çalıştıklarını ifade eden Solmaz, bunun için analizlerin de önemli tesislerde yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

“25 ARITMA TESİSİ YAPTIK”
Alınan aracın önemini vurgulayan Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, “Önleyici işte yapılan küçük işler, büyük sorunları önlüyor. Sağlıklı bir yol yaparsanız, kazaları önlersiniz. Bu araç koruyucu sağlık hizmetine destek olacak. İnsan sağlığında sağlıklı içme suyu önemlidir. Bundan dolayı yapılacak olan analizler önem arz ediyor. Dünya standartlarından AB standartlarına geçmemiz ile birlikte sudaki arsenik oranının en fazla 10 mg olması gerekiyor. Bizde köylerimizde insanlarımızı AB standartlarında içme suyu sağlamak için harekete geçtik. Bütün köylerimizin içme suları bu araçlarla güvenli şekilde taşınarak analiz edilecek. Şimdiden köylerimizde 25 arıtma tesisi yaptık. Standartlara uymayan köylerde de arıtma tesisi için çalışma yapacağız”diye konuştu.

“AMACIMIZ BÜTÜN SULARI AB STANDARTLARINA GETİRMEK”
Bu aracın tek amaçlı olarak kullanılmayacağını ifade eden Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, “Bu araçla birlikte İl Halk Sağlık Müdürlüğü hem köylerdeki sularını analizlerini yapacak, hem de aşı taşıyacak. Bizim görevimiz vatandaşlarını hastalandıktan sonra tedavisiyle ilgilenmek değil, onların içtiği sularında sağlıklı olması için çalışıyoruz. Amacımız bütün suları AB standartlarına getirmektir” diye konuştu.

“SOĞUK ZİNCİRE TABİ ÜRÜNLERİ GÜVENLE TAŞIMIŞ OLACAĞIZ”
Bir toplumun sağlığını korumak için sunulabilecek en temel iki sağlıklı içme ve kullanma suyuyla, aşı olduğunu vurgulayan Manisa İl Halk Sağılığı Müdürü Dr. Ziya Tay, “Su en yaygın kullanılan ürün olup içilebilir nitelikte olan suyun bazı özellikleri taşıması gerekir. Suyun bu özellikleri taşıyıp, taşımadığı yapılan analizlerle anlaşılmaktadır. AB uyum yasaları gereği suyun nitelikleri değerlendiriliyor. Bu analizler için su numuneleri şebekelerden veya kaynaktan alındıktan sonra analiz edileceği laboratuarlara kompozisyonu değişmeden götürülmelidir. Sağlanması gereken ısı aralığı 2-8 derece olup bunu en ideal olarak soğutucu araçlarla temin etmekteyiz” dedi.

Aşıların da soğuk zincir gerektiğini belirten Tay, “Yapılacağı ana kadar merkezi depolarda, nakdelirken soğutuculuğu araçlarda ve sağlık kurumlarındaki buzdolaplarında uygun ısıların sağlanması gerekir. 2007 yılı Mayıs ayından itibaren kullanmakta olduğumuz soğutuculu aşı nakil aracımız 300 bin kilometreyi geçmiş olup, ekonomik ömrünü tamamladı. Teslim aldığımız bu araçla mobil soğuk hacim açısından çok avantajlı bir duruma gelmiş, soğuk zincire tabi ürünleri güvenle taşımışıolacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Savaş, Milletvekili Yurttaş, Başkan Solmaz araca binerek, aracı test etti. Daha sonra Vali Savaş, aracın anahtarını İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay’a teslim etti.
Kaynak: İHA