Atatürk'ün Taş Baskı Portresi 7 Bin 500 Liraya Satıldı

Çukurcuma Müzayede Evi tarafından gerçekleştirilen "Karma Eserler Müzayede"sinde Atatürk’ün “Paşa” dönemine ait taşbaskı portresi 7 bin 500 TL'ye alıcı buldu.

Atatürk'ün Taş Baskı Portresi 7 Bin 500 Liraya Satıldı

Çukurcuma Müzayede Evi tarafından Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen Karma Eserler Müzayedesi’nde Atatürk’e ait önemli belgelerden Osmanlı saray dönemi eserlerine, 18.yy’dan kalma eşsiz Edirnekari aynadan Avrupa antikalarına kadar yüzlerce eser satışa sunuldu. Koleksiyonerlerin yoğun ilgi gösterdiği müzayede, Atatürk’ün önemli eserlerinin yer alması ve vefatının 75. yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıdı.

ATATÜRK'ÜN PORTRESİ
Müzayedede açılış fiyatı belirtilmeyen ve teklif usulü satışa sunulan Atatürk’ün taş baskı portresi 7 bin 500 TL'ye Ali Naim Arnas tarafından satın alındı. Atatürk’ün Sultan Vahdettin’in yaveri olduğu dönemde yapılan 38 cm x 53 cm ölçülerindeki taşbaskı portresinde yer alan madalyalar dikkat çekti. Boynunda azizi nişanı, sol tarafta mecidi nişanı, sağ tarafta hamidi nişanı, sağ altta ise Çanakkale nişanı olan portrede, Arapça “Milletinin kurtarıcısı anlamına” gelen “Münci-i Millet Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri” yazısı bulunuyor. Taşbaskı tekniğiyle 1900’lü yılların başında yapılan eserin ketebesi de ünlü hattat Halim Özyazıcı’ya ait.

GELİR DARÜLACEZEYE BAĞIŞLANDI
Atatürk'ün taşbaskı portresinin satışından elde edilen gelir, Çukurcuma Müzayede Evi tarafından Darülaceze Vakfı Başkanlığı'na bağışlandı. Çukurcuma Müzayede Evi’nin kurucusu Muzaffer Gültekin bağışla ilgili olarak, “Bir önceki müzayedemizde Osmanlı’nın son döneminde şehit aileleriyle gazilere yardım amacıyla satılan asker temalı ipek mendili satışa sunmuş ve satıştan elde edilen gelirin yarısını, Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği’ne bağışlamıştık. 10 Kasım’da gerçekleştirdiğimiz müzayedemizin ise en anlamlı parçası Mustafa Kemal Atatürk’ün taşbaskı portresi. Eserin satışından elde edilen gelirin tamamını Darülaceze Vakfı Başkanlığı’na bağışlayarak böylesi anlamlı bir gündü hayırlı bir işe vesile olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Müzayedede teklif usulüyle satışa sunulan diğer eserler Atatürk’ün Sivas Kongresi’nden Hüseyin Bey’e (Op. Dr. Sivaslı Hüseyin) “kardeşim” diye hitap ederek yolladığı el yazısı mektubu ve bir telgrafı da Yılmaz Öztürk isimli koleksiyoner tarafından 11 bin liraya satın alındı.

NEJAT UYGUR’UN RESMİ
Müzayedenin ilgi çeken eserlerinden biri de Türk tiyatrosunun duayen ismi Nejat Uygur’un torunu Zeynep için yaptığı yağlı boya tablo oldu. Eskiciye verdiği eşyaları arasında babası Nejat Uygur’a ait bir yağlı boya tabloyu da yanlışlıkla satan Süheyl Uygur, müzayede sırasında bu resme kavuştu. Çırağan Sarayı’ndaki müzayede, ünlü tiyatrocu Nejat Uygur’un eserinin oğlu Süheyl’e teslim törenine de sahne oldu. Müzayede sırasında kürsüye gelen Süheyl Uygur’a, Nejat Uygur’un torunu Zeynep için yaptığı yağlıboya tablo Çukurcuma Müzayede Evi sahibi Muzaffer Gültekin tarafından bedelsiz olarak iade edildi. Süheyl Uygur da, bu jeste karşılık olarak daha önce babasının olduğu ifade edilen, ancak kendisine ait olduğu anlaşılan eşyaların müzayede satışını bizzat gerçekleştirdi.

Çukurcuma Müzayede Evi tarafından gerçekleştirilen satışta Süheyl Uygur'a ait Vespa Scooter görünümlü üç tekerlekli bisiklet bin 750 TL'ye alıcı bulurken, tahta kukla 400 TL'ye satıldı. Bin TL'den satışa sunulan bir çift sirk palyaçosu ise çekişmeli geçen artırma sonunda bir koleksiyoner tarafından 4250 TL'ye satın alındı.
Kaynak: İHA