Tim Başkanı Büyükekşi’den Yeni Anayasa Vurgusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yeni anayasada, girişimcinin önünü açacak, Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.


Büyükekşi, yeni anayasa çalışmalarında 4 partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddenin yasalaşmasının gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: “Temennimiz üzerinde uzlaşılan madde sayısının artması ve Türkiye’nin yeni bir anayasaya kısa sürede kavuşması yönünde.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Ekim ayı rakamları Çorum’da açıklandı. İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yeni Anayasa’dan beklentileri hakkında açıklamada bulunuldu.

Yeni anayasa sürecini ihracatçılar olarak yakından takip etmeye devam ettiklerini dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu: “Hatırlayacağınız üzere bu konuda bir anket çalışması yapmıştık. İhracatçılarımızın yeni anayasa beklentilerini kamuoyu ile paylaşmıştık. İhracatçılarımızın yüzde 96’sı yeni Anayasanın girişim özgürlüğü ile yenilikçi ve rekabetçi ekonomi karşısında engel oluşturmayacak esneklikte olması gerektiğini ifade etti.

Dolaysıyla yeni anayasa girişimcimizin önünü açacak Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz. Her ne kadar yeni anayasa süreci beklediğimizin altında hızla sürse de bu sürecin önemli olduğuna inanıyoruz.”
İhracat rakamları hakkında açıklamada bulunan Büyükekşi, Ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 artışla 11 milyar 865 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Büyükekşi, yılın ilk 10 ayında toplam ihracatın yüzde 0.2 azalarak 124 milyar 357 milyon dolar olduğunu belirtti.

AB pazarında da ihracat artışının sürdüğünü kaydeden Büyükekşi, Ekim ayında AB’ye ihracatın yüzde 4 arttığını bildirdi.

Dünya ekonomisinin bu yılı yavaş büyüme ve kademeli toparlanma ile bitirdiğini dile getiren 2013 büyüme beklentilerinin yeniden aşağı yönlü revize edildiğini kaydeden Büyükekşi, “2013 küresel büyüme tahmini hem Dünya Bankası hem IMF tarafından yüzde 2.3 olarak öngörülüyor. 2014 yılında ise küresel ekonomik toparlanmanın birazdan hız kazanması ve küresel büyümenin yüzde 3 olması öngörülüyor. IMF tarafından açıklanan son rapora göre bu yılın tamamı için gelişmiş ümkelerde yüzde 1.2 ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 4.5 büyüme bekleniyor" dedi.

Dünya ticaretinin büyümesinin halen zayıf seyrettiğini anlatan Büyükekşi, şunları söyledi: "Ana ithalat pazarının 3‘te 2‘sinin ithalatı geriledi. ABD, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Japonya’nın ithalatı ilk 8 ayda azaldı. Buna paralel olarak yılın ilk 8 ayında ihracata baktığımızda Çin hariç ilk 69 ekonomide ihracat artışı yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.”
Türk ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunan Büyükekşi, geçen yıl Türkiye ekonomisinde dengelemenin temel hedef olduğuna dikkat çekti

Ekonominin yüzde 4.1 olan net ihracat katkısı ile yüzde 2.2 büyüyebildiğini kaydeden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl hedefimiz hem iç talep hem ihracat bazlı yani çift kanatlı büyümeydi. Ancak, bu yıl ihracatın büyümeye katkısı arzuladığımız düzeye ulaşamadı. Buna rağmen ağırlıklı olarak iç talep etkisiyle yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,7 büyüdü. Geçen ay içerisinde 2014-2016 orta vadeli program açıklandı. 2013 için büyüme hedefi geçen seneki OVP’de yüzde 4 iken bu rakam yeni OVP’de yüzde 3.6 olarak revize edildi. 2014 yılı için yüzde 14 olarak açıklandı. Genel anlamda baktığımızda 2023 hedeflerimizle pek eşgüdümle değil."

SÜRECİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ
Orta ve uzun vadede ihracata dayalı büyümeye mutlaka daha fazla ağırlık vermek gerektiğini anlatan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: "Kişi başı milli gelire baktığımızda Türkiye orta gelir tuzağı eşiğinden uzaklaşmak için büyüme temposunu hızlandırma ihtiyacını duyuyor. Türkiye’nin bir tasarruf açığı var. O yüzden ihracatçılar olarak tasarrufların mutlaka artırılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak, bunun parelelinde yeni yatırımlar ARGE harcamalarının artması ve bilhassa ihracata yönelik yabancı sermaye girişleri ile ihracata dayalı büyüme modelinin oturtulması Türkiye için çok önemlidir. Bu açıdan da finansal kaynakların ihracat odaklı paylaşımı önem taşıyor. Kaynakların, tüketene aktarıldığı oranda üretene, katmadeğer oluşturana da aktarılması gerekiyor."
Büyüme temposuna hız vermenin reçetesinin belli olduğunu anlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz, Türkiye'nin geleceğinin katma değer ve inovasyon olduğuna inanıyoruz. Yeni anayasa sürecini ihracatçılar olarak yakından takip etmeye devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere bu konuda bir anket çalışması yapmıştık. İhracatçılarımızın yeni anayasadan beklentilerini kamuoyu ile paylaşmıştık. İhracatçılarımızın yüzde 96’sı yeni anayasanın girişim özgürlüğü ile yenilikçi ve rekabetçi ekonomi karşısında engel oluşturmayacak esneklikte olması gerektiğini ifade etti.

Dolayısıyla yeni anayasa, girişimcinin önünü açacak Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz. Her ne kadar yeni anayasa süreci beklediğimizin altında hızla sürse de bu sürecin önemli olduğuna inanıyoruz.”
Kaynak: İHA