Yerel Yönetimlerin Barışa Katkısı İçin Uluslararası Konferans

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin San Sebastian kentinde 10-11 Ekim tarihlerinde, yerel yönetimlerin barışa nasıl katkı vereceklerinin tartışılacağı uluslararası konferans düzenlenecek.


San Sebastian Belediye Başkanı Juan Karlos İzagirre'nin evsahipliğinde organize edilen uluslararası konferansa, Türkiye'den Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel'in de katılması, ayrıca Belfast,Bogota,Hiroşima,Rosario,Korsika,Boise ile El Salvador, Filistin ve Suriye'den de belediyeler düzeyinde üst düzey temsilcilerin iştirak etmesi öngörülüyor. Konferansın açıklanan ilk programında yer alan Barcelona,Biarritz,Durban ve Cochamabma belediye başkanlarının ise gelmeyecekleri, programdan çıkarıldıkları açıklandı.

Bu arada İspanyol basınında yer alan haberlerde, ETA yanlısı bir siyaset izleyen Bildu koalisyonundan olan San Sebastian Belediye Başkanı İzagirre'nin, uluslararası barış konferansına katılımı yüksek tutmak için Bask bölgesindeki Bask Milliyetçi Partisi ile Bask Sosyalist İşçi Partisi'nden belediye başkanlarını da davet ettiği ancak olumlu cevap almadığı belirtildi.

Öte yandan yerel yönetimlere ilişkin yapılacak uluslararası barış konferansına, İspanya'daki ETA mağduru dernekler tepki gösterdi. ETA mağdurları, konferansın ilk gününde protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıklarken, konferansa katılan delegasyonlardan ETA'nın kendini tamamen feshetmesi çağrısı yapmaları istendi. San Sebastian belediyesi ise uluslararası konferansta ETA veya başka bir örgüte ilişkin hiçbir atıfta bulunulmayacağını duyurdu.

Kaynak: AA