AK Partili Tayyar'dan balyoz kararları değerlendirmesi

AK Partili Şamil Tayyar, balyoz kararlarını değerlendirerek belgelerin sahte olduğuna yönelik iddiası olanları darbeci anlayışa destek vermekle suçladı. Tayyar ayrıca tartışmaları demokratik cumhuriyetin kurulmasına ilişkin bir doğum sancısı olarak değerlendirdi.

AK Partili Tayyar'dan balyoz kararları değerlendirmesi
361 sanıklı “Balyoz Planı” davasında karar açıklandı. 237 sanığın cezası onanırken, 88 kişi için ise tahliye kararı çıktı.İşte Türkiye'nin gündemini değiştiren bu gelişme hakkında bir değerlendirme de AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'dan geldi. Katıldığı bir canlı yayında kararları yorumlayan Tayyar, belgelerin sahte olduğuna yönelik iddiası olanları ise darbeci anlayışa destek vermekle suçladı.

'DARBE SANIKLARI MAHKUMİYET İLE TANIŞTI'
Balyoz Planı davasını yakın dönemin en önemli darbe davası olduğunu belirten Tayyar, 'Bu dava ile anayasal rejimi değiştirmek iktidardaki hükümeti ortadan kaldırmak için kademeli olarak planlanmış bir darbe senaryosu söz konusuydu. Başta Çetin Doğan olmak üzere bağlı subayların katıldığı ifade edilen bir darbeye teşebbüs planıydı.' dedi.  Alınan kararlar ile ilk defa darbe sanıklarının mahkumiyet kararı ile tanışmış olduğuna dikkat çeken Tayyar' Bu darbe planı başarıya ulaşabilseydi, dönemin komuta kademesi tümden emekliye sevk edilecek, İstanbul 'un kalabalık semtlerinde çok büyük eylemler planlanacaktı. Belki çok sayıda insan hayatının kaybedecekti. Hükümeti yıkacaklardı. Geçmişte yaşadığımız örneklerden daha kanlı bir planla karşı karşıya kalınacaktı.' ifadelerini kullandı. Tayyar, kararların ülkenin hayrına olacağını da belirterek demokratik cumhuriyetin kurulmasına yönelik çok önemli bir adım atıldığını ekledi.

'İDDİALAR DARBECİ ANLAYIŞA DESTEK VERMEKTİR'
Usülune uygun yargılamanın yapılmadığı ve belgelerin sahte olduğu iddialarını da değerlendiren Tayyar, iddiaların ideolojik kutuplaşmadan kaynaklandığını söyleyerek "Yargılanan sanıkların ses kayıtları var. Bununla birlikte ıslak imzalı belgeler var. O döneme ilişkin orijinal kayıtlar var. Buna rağmen belgelerin sahte olduğunu ve yargılamanın usulüne uygun yapılmadığını iddia ederek davayı küçümsemeye çalışmak bu darbeci anlayışa destek vermek anlamına gelir' şeklinde konuştu.

'BU İŞ BURADA BİTMEYECEK'

Sözlerinin devamında davanın sulandırılmaya çalışacağını da öne süren Tayyar, şu şekilde devam etti: Bu işin burada bitmeyeceği çok açık. Bu davayı sulandırmak bunun üzerinden Türkiye'yi başka tartışmalara sürüklemek için ellerinden geleni yapacaklar. Bu mücadele zaman zaman sokaklara taşacak zaman zaman ise karanlık eylemlerle beslenmek istenecektir. Hatta Türkiye'yi genel affa sürükleyecek bir takım araçları da yoğunlaştıracaklarıdır diye düşünüyorum. Bu tartışmaları demokratik cumhuriyetin kurulmasına ilişkin bir doğum sancısı olarak değerlendirdiğimizde hayra yorumlamak kanaatindeyim. Aksi halde bu bizi daha karamsar yapar.