Gazanfer Dede, Organlarıyla 3 Kişiye Umut Oldu

Amasya'da beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 71 yaşındaki Gazanfer Özdemir'in organları bağışlandı.


Taşova ilçesinde yaşayan evli ve 6 çocuk babası Özdemir, yüksek tansiyon nedeniyle 3 gün önce beyin kanaması geçirdi. Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi nöroloji servisine kaldırılan Özdemir'in burada müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

Özdemir'in ailesinin organları bağışlama kararı alması üzerine Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak başkanlığındaki heyet Amasya'ya gelerek operasyonla Özdemir'in karaciğeri ve böbreklerini nakil için aldı. Böbrekler havayolu ile Erzurum'a, karaciğer ise karayoluyla Samsun'a gönderildi.

Operasyon sonrası AA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Karabıçak, alınan organların Erzurum ve Samsun'da 3 hastaya nakledileceğini söyledi.

Organ bağışının önemine değinen Karabıçak, bağış yapan aileye teşekkür etti.

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Faruk Tonga ise Özdemir'in organlarının yapılan operasyonla başarılı bir şekilde alındığını ve organ nakli bekleyen insanlara ulaştırılmak üzere gönderildiğini belirtti.

Hastanın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntülü olduklarını ancak karaciğeri ve böbrekleri sayesinde başka insanların hayatına devam edecek olmasının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Tonga, "Bu, insanlık ve dinimiz açısından çok önemli bir durum. İleri bir yaşta olmasına rağmen Gazanfer Özdemir'in organları yapılan tetkikler sonucu normal çıktı. Bazen öyle oluyor ki hasta genç ama karaciğer ve böbrek tahlilleri iyi olmadığı için nakle uygun olmuyor. Hasta 71 yaşında ancak hem karaciğeri hem de böbrekleri çok sağlam" ifadelerini kullandı.

- Özdemir'in kız kardeşi 20 yıl böbrek nakli beklemiş

Hayati Özdemir ise ağabeyi Gazanfer Özdemir'in vefatı sonrası organlarını bağışlama kararı aldıklarını belirterek, kendilerinin de 20 yıl kız kardeşleri Aysel Boğalı için böbrek nakli beklediklerini söyledi.

Organ nakli beklemenin zorluğunu ve acısını yaşadıklarını, bu nedenle bağış kararını aldıklarını vurgulayan Özdemir, "Kardeşimiz 20 sene çekti böbreklerinden. Böbrek bekledik, sonunda nakledildi. Aynı acıları biz de yaşadık, başkaları yaşamasın istedik" dedi.

Gazanfer Özdemir'in oğlu Zafer Özdemir ise halasının organ beklerken yaşadığı zorlukları gördükleri için babasının organlarını bağışlama kararını kolayca aldıklarını kaydetti.

Kaynak: AA