Kore Gazisi Anılarını Şiirlere Dönüştürdü

Eşmeli 81 yaşındaki Kore Gazisi Ahmet Bozkurt, savaş yıllarında yazmaya başladığı ve bu güne kadar sayısı 200'ü aşan şiirlerini, basılı bir eser haline getirmek istiyor.

Eşme Muharip Harp Gazileri Derneği'nin başkanlığını da yapan Bozkurt, Kore Savaşı sonrası döndüğü köyü Güllübağ'da, anıları ve şiirlerini çevresindekilerle paylaşıyor.

AA muhabirinin görüştüğü Bozkurt, Kore Savaşı'na Türkiye'den giden birlikte yer aldığını ve 1 yıl savaşın içinde kaldıklarını belirtti.

"İzmir Limanı'ndan gemilere binerek neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz ülkeye, Kore'ye hareket ettik" diyen Bozkurt, o yılları şöyle anlattı:

"Geri dönüp dönemeyeceğimizi, arkamızda bıraktıklarımızı bir daha görüp göremeyeceğimizi bilemediğimiz bir yolculuğa çıktık. Bir ay sonra Kore'de Kumtepe Cephesi'ne birliğimiz dahil oldu. Birleşmiş Milletler askeri gücü altında görev yaptık, defalarca çatışmalara girdik. Hatta bir gece birlik dışında keşif yaptığımız ileri gözleme nöbetimizde, Kuzey Kore askerlerince açılan bir tüneli tespit ettim. Amerikan birliğinin arkasına sızmak için açılan bu tünele yönelik operasyon düzenlendi."

Çanakkale Savaşı'na dedesinin, Kurtuluş Savaşı'na babasının katıldığını ifade eden Bozkurt, Kore'de 12 ay görev yaptıktan sonra iki madalya ile Türkiye'ye döndüğünü ve köyüne yerleştiğini kaydetti.

Savaşta kader birliği yaptığı bir çok arkadaşını şehit verdiğini, o günlerin hayata bakış açısını da önemli ölçüde değiştirdiğini bildiren Bozkurt, "Yaşadıklarım beni hayata sımsıkı bağladı. Kendimi, mutlu olmak için programladım" dedi.

Eşi Cennet Bozkurt'la 1955 yılında evlendiğini, 9 çocuk ve 24 torun sahibi olduğunu dile getiren Bozkurt şöyle devam etti:

"Savaş günleri üzerimde önemli etki bıraktı. O günlerin duygularını şiirlere dökme başladım. Kore'de yazmaya başladığım şiirleri bu günlere kadar taşıdım. 200'ü aşkın şiirim var. Yaşım ilerledi ve bu şiirlerimi basılı bir hale getirerek, paylaşmak istiyorum. Diliyorum ki, insanlar savaşı görmeden yaşamın farkına varsınlar. Umarım bunu başarırım."

Kaynak: AA