Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Şallı'dan Açıklama

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, yaşanan sorunların sosyal ve ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını savundu.

Şallı, yaptığı yazılı açıklamada, çingene kelimesi yerine, Roman kelimesinin kullanılması gerektiğini belirtti.

Romanlar arasında da ayrımcılık ve ötekileştirme olduğunu savunan Şallı, şunları kaydetti:

"Bu iş romanların sosyal ve ekonomik durumları ile ilgilidir. Sosyal ve ekonomik düzeyi iyi olan Romanlar diğer Romanları dışlıyor. Etnik kimlik olarak kim kendini nasıl tanımlamak istiyorsa öyle tanımlasın. Etnik kimliğin bu kadar yüksek sesle dillendirilmesinin büyük bir anlamı yoktur. Ülkemizde sadece Romanlar sosyal dışlanmaya maruz kalmadı. Ancak bu diğer topluluklara bakınca Romanlar sosyal, ekonomik ve eğitimde belirli seviyelere ulaşamadı.''

Yaşanan sorun ve sıkıntıların sosyal ve ekonomik temelli olduğunu ifade eden Şallı, ''Roman sözcüğü gerçekte toplumun Romanlara olan ön yargılarını değiştirecek mutlu edecek ise bize göre sorun yoktur. Öz eleştiri yapmak gerekirse Bursa ilinde yaşanan son olumsuz olaylarda kendimizi de sorgulamak zorundayız. Suçu hep bir tarafa yüklemek bizim var olan sorumluluğumuzu saklamaz. Yaşanan asıl sorun sosyal ve ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılardan kaynaklanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA