1. Dünya Sulama Forumu Sona Erdi

Mardin'de düzenlenen 1.Dünya Sulama Forumu sona erdi.

"Değişen Dünyada Sulama ve Drenaj: Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları" temasıyla 29 Eylül-5 Ekim tarihlerinde Mardin'de yapılan forumda, 20 bildiri yayımlandı.

Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonuna bağlı 110 ülkeden 61 temsilcinin katıldığı forumda, politikacılar, uzmanlar, araştırma enstitülerinin temsilcileri ile sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcileri, dünya genelinde daha iyi sulama ve drenaj yönetimlerine, su kaynaklarının daha iyi yöneltilmesine duyulan ihtiyacı masaya yatırdı.

Dünya Sulama Forumu Başkanı Gao Zhanyi, forum kapsamında düzenlenen 64. İcra Konseyi toplantısının arından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Zhanyi, dünyada ilk sulama forumunun, 60'tan fazla ülkenin katılımıyla Mardin'de yapılmasının önemli ve etkili olduğunu belirterek, "Bu forumun amacı aslında sulama ve drenaj ile ilgili sektörleri bir araya getirmekti. Mardin böyle bir foruma ev sahipliği yaparak bu tür forumların yapılabileceği bir kapasitede olduğunu gösterdi" dedi.

Türkiye'nin sulama alanlarının fazla olduğunu ve gelişen teknoloji ile sulamanın çok iyi yere geldiğini anlatan Zhanyi, "Türkiye, sulama konusunda diğer ülkelere göre çok gelişmiş. Türkiye'nin, bu konuda ileri teknolojileri kullanan bir ülke olduğunu gördük" diye konuştu.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu ise ilk 3 gününde komite toplantıları yapılan forumda 20'ye yakın bildiri sunulduğunu söyledi.

Dünya'da ilk defa Mardin'de yapılan forumu başarı ile yürüttüklerini anlatan Başoğlu, şunları kaydetti:

"Bu etkinliği biz de başarıyla yürüttük. Foruma çiftçiler dahi iştirak etti. Açlık hüküm süren ülkelerde alınacak tedbirler konusunda oturumlar yapıldı. Forum'un Türkiye'ye ve özellikle Mardin'e çok katkısı olacağına inanıyoruz. Bundan sonra her 3 senede bir bu forum düzenlenecek. Bu bir başlangıç. ICID'in 61 üyesinin buraya gelmesi bizim için en büyük başarıdır."

Kaynak: AA