Sorgunlu Nakliyeciler Yakıt ve Sigortalara Gelen Zamlardan Dertli

Sorgun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Kaplan, zorunlu trafik sigortalarının akaryakıta yapılan zamların nakliyeci, minibüscü, taksici, servis esnafının belini büktüğünü söyledi.

Nakliyeci, minibüscü ve taksici esnafımız zor şartlarda mesleklerini devam ettirerek evlerine ekmek götürmeye çalıştıklarını kaydeden Sorgun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Kaplan, “Sigorta hizmetlerinin fiyatları son 1 yıl içerisinde çeşitli oranlarda artırıldı. Hatta birçok sigorta şirketi istediği fiyattan poliçe kesiyor. Yani zorunlu sigorta ücretleri esnafımız için ikinci vergiden daha ağır. Şöyle ki, sigorta türlerinde son 1 yıl içerisinde enflasyonun 15 kat üzerinde fiyat artışı kasko ve zorunlu trafik sigortalarda oldu. Yangın, hırsızlık ve diğer afetler sigortalarındaki fiyat artışı yüzde 5'le enflasyonun gerisinde kaldı. Trafik ve kasko sigortasında ise yüzde 124 ile enflasyonun yaklaşık 15 kat üzerinde yer aldı. Sigorta şirketlerine 2014 yılı itibariyle fiyat serbestliği hakkı tanınması da fiyatların daha da artacağının bir göstergesidir. Yani şoför esnafının yükü her geçen gün daha da artıyor. Hatta sigorta şirketleri, esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep ediliyor. Risk altındaki esnaf sigorta şirketleri tarafından uygulanan zamlarla inim inim inletiliyor” dedi.

Sigorta ücretlerinin yükselmesi nedeniyle artık kimsenin sigorta yaptırmadığına dikkat çeken Kaplan “Binek bir aracın sigorta ücreti 800 lira iken ticari taksi ve minibüsler de bu rakam 4 bin 500 lirayı buluyor. Eğer bu ticari taksi ve minibüsler en küçük bir kazaya karışmışlar ise bir dahaki poliçe yenileme döneminde fiyat yüzde 100 artış ile 9 bin lirayı buluyor” diye konuştu.

Kaplan, sigorta şirketleri 250 katına kadar fiyat artırımı yaptığını, yeni yönetmelik ile fiyatlar serbest bırakıldığını, bunun da firmaların fiyatları keyfi olarak belirlemelerine sebep olduğuna değinerek, “Ülkemizde zorunlu sigorta kontrolsüz bir hal aldı. Bu kontrolsüz fiyat artışına artık tahammül edemeyecek duruma geldik” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA