Soma'da Çiftçilere Devlet Destekli Ekipman

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programına başvuran Somalı 46 çiftçiden 13'ünün yüzde 50 makine ve ekipman hibe desteklemesi kabul edildi.

Programdan faydalanan Soma merkez, beldeler ve köylerden 13 çiftçi, toplamda 188 bin lira olan ekipmanları 88 bin liraya almış oldu.
Cengiz Topel Meydanı'nda düzenlenen törene Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan, Cenkyeri Belde Belediye Başkanı Mehmet Kaya, Yağcıllı Belde Belediye Başkanı Osman Çevik, İlçe Emniyet Müdürü Okan Arslan, İl Genel Meclis Üyeleri İbrahim Demirarslan, Ali Sezer, Süleyman Altıparmak, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya ve çiftçiler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, "Bugün çiftçilerimize Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı'ndan yüzde 50'si hibe olarak verilen makina ve ekipmanlarımızı teslim etmek üzere toplandık. Soma olarak büyük bir ilçeyiz. 50'nin üzerinde köyümüz var ama bu programa sadece 46 kişi müracaat etmiş. Desteklemelere başvurunun arttırılması ve çiftçilerimize daha fazla hizmet sağlanması bakımından çiftçi eğitimi konusunda biraz daha çaba göstermemiz lazım. Önümüzdeki yıllarda bu başvuru sayısını attırarak daha fazla makina ve ekipmanın ilçemize girmesini sağlayama çalışacağız. Bu makinaların çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Maliyetler düşecek üretim artacak, hem çiftçimiz hem de Milli ekonomimiz kalkınacak. Makine ekipman hibelerinden faydalanan çiftçilerimizin diğer çiftçilerimize de örnek olmalarını diliyoruz." dedi.

"AMAÇ, ÇİFTÇİYİ REKABET EDEBİLİR BİR DÜZEYE GETİRMEKTİR"
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya ise bu destekleme ile çiftçilerin tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmenin amaçlandığını belirtti.

Bu desteklemeye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olan çiftçilerin, şirketlerin, tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve bunların üst birliklerinin katılabildiğini belirterek, "Bakanlık tarafından belirlenen usül ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas malın tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilmektedir. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL'dir. Başvuru bütçeleri kdv hariç hazırlanmaktadır. 2013 yılında yapılan müracaatlar sonucunda ilçemizden 46 adet müracaat kabul edilmiş olup, 13 çiftçimiz yüzde 50 hibe desteğinden faydalandırılmıştır." dedi.

Kaynak: İHA