Kocaeli'de, 'Uluslararası Güvenlik Kongresi' Düzenlenecek

Kocaeli Üniversitesi'nde 8-9 Ekim tarihlerinde BM, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi'nden temsilcilerin katılımıyla "Uluslararası Güvenlik Kongresi" düzenlenecek.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi,Türk Konseyi, Kocaeli Üniversitesi,Astana Ulusal Avrasya Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Priştina Üniversitesi ve Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen kongre, 8-9 Ekim tarihlerinde yapılacak.

KOÜ Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek programa, yurt içi ve yurt dışındaki Üniversiteler, BM, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı,Avrupa Konseyi ile Türkiye'nin dış temsilcilikleri ve sivil toplum kuruluşları katılacak.

Uluslararası Güvenlik Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasret Çomak, yaptığı açıklamada, güvenlik konusunun, uluslararası düzeydeki ilişkileri belirleyen temel unsurların başında geldiğini belirtti.

Küreselleşmeyle yeniden tanımlanan yeni güvenlik ortamının, "güvenliğin bölünmezliği" ilkesini daha da önemli hale getirdiğini vurgulayan Çomak, uluslararası barış ve istikrarın korunması, sürdürülebilir kalkınma ve insan gelişimi için ihtiyaç duyulan huzur ortamının tesis edilmesinin amaçlandığını bildirdi.

-"Uluslararası güvenlik konusunda işbirliği zorunlu"-

Çomak, bu hedefe ulaşılmasında, ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması, kriz yönetimi operasyonlarına katkıda bulunulması, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanmanın teşvik edilmesi gibi unsurların önemini koruduğunu ifade etti.

Ayrıca istikrara katkı amacıyla uluslararası işbirliğinin, küresel ve bölgesel ölçekte artırılmasının ön plana çıktığını kaydeden Çomak, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Öte yandan, terörizm, organize suç, yasa dışı göç, temel kaynakların azalması, silahlı çatışmalar sonucu, insanların kontrol dışı kitlesel hareketleri ve siber saldırılar, 21. yüzyılda uluslararası güvenlik konusunda ortak girişimleri ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Kongreyi, tüm bu gelişmelerden dolayı dünyada güvenlik ve istikrarın geliştirilmesi, yeni güvenlik anlayışlarının ve yaklaşımlarının belirlenmesi, benimsenmesi, yaygınlaştırılması ve güvenlikle ilgili yeni yönelimlerin belirlenebilmesi amacıyla düzenliyoruz."

Çomak, kongrede Birleşmiş Milletler, NATO ve AB'nin, bölgelere yönelik güvenlik yaklaşımı, sürdürülebilir güvenliğin, barış ve istikrarın tesisi konusunda Türkiye'nin rolünün analiz edilmesi, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, organize suçlar, yasa dışı göç, terör gibi güvenliği, barışı ve istikrarı bozan unsurlara karşı ortak mücadele stratejilerinin geliştirilmesi ve ABD, Çin, Rusya, İran ile AB'nin güvenlik politikasının tartışılacağını belirtti.

Kaynak: AA