Afyonkarahisar’da ‘gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştirilen ‘Gerçek boyutlu kuş gribi tatbikatı’ bu yıl Afyonkarahisar’da yapıldı.

Senaryosu ile gerçek bir salgını aratmayan tatbikatta, ekipler salgına karşı canla başla mücadele ettiler.
Afyonkarahisar’ın merkeze bağlı Burhaniye köyünde 50 kişilik bir ekipler gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği önce köyün giriş ve çıkışları dezenfektasyon ve jandarma ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Köye girmeye çalışan araçların ekipler tarafından tek tek sorgulanarak, araçlarındaki tavuklar tıpkı gerçekte olduğu gibi tutanak tutularak, ekipler tarafından teslim alındı, ardından araçlar özel bir sıvı ile yıkanarak köyden çıkmalarına izin verildi.

‘Burada kuş gribi hastalığı vardır’ tabelalarının asıldığı tatbikatta, köy camisinden de köyde, kuş gribi olduğuna dair anonslar yapılarak vatandaşların dikkatli olmaları ve kimsenin hayvanlarını dışarıya çıkarmamaları istendi.

İMHA VARİLLERİNDE KUŞ GRİBİ OLAN TAVUKLAR SENARYO GEREĞİ İMHA EDİLDİ
Tatbikatta ardından, ekipler ‘kuş gribi’ vakasının olduğu bir eve girerek gerekli ilaçlamaları yapıp, evin bahçesindeki kümes ve besihanenin dezenfektasyonunu sağladılar. Tatbikatta önceden çiftçiliklerde ölen tavuklar kuş gribinden ölmüş gibi karbondioksit gazının bağlı olduğu imha varilleri konularak senaryo gereği imha edilip ardından ekipler tarafından kırmızı torbalara konularak itlaf çukurlarına gömüldüler.

112 ACİL SERVİS GÖREVLİLERİ DE TATBİKATTA GÖREV ALDI
112 Acil Servis ekiplerinin de rol aldığı tatbikatta onlar da tıpkı, dezenfektasyon ekipleri gibi özel kıyafetlerle kuş gribi olduğu düşünülen bir hastaya müdahale ettiler. Gerçekleştirilen tatbikatta köy odasında ayrıca bir toplantı yapılarak, köyün erkeklerine kuş gribine karşı nasıl mücadele edileceği ve kuş gribi vakalarında neler yapılması gerektiği konusunda ekipler tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

“AFYONKARAHİSAR YUMURTA İLE BİRLİKTE KANATLI HAYVAN SEKTÖRÜNDEN BAYAĞI HAREKETLİ”
Tatbikatla ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Türkiye'nin yaban kuşları göç hattında bulunduğunu bu yüzden riskin yüksek olduğunu kaydederek, Türkiye’nin her zaman kuş gribiyle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Arap, “Göç yolları üzerinde bulunduğumuz için bizim kuş gribi gibi salgınlara karşı önlemimizi şimdiden almamız gerekiyor. Şu ana kadar 2005-2006 yaşanmamış olmasına rağmen, bugüne kadar yaşanmıyor olması yarında yaşanmayacak anlamına gelmez. Afyonkarahisar yumurta ile birlikte kanatlı hayvan sektöründen bayağı hareketli. Bizim olası salgınlara yönelik ciddi tedbir almamız ve teknik anlamda yeterli seviyeye gelmemiz açısından kendimizi görelim ve eksikliklerimizi giderelim diye ülke genelinde Afyonkarahisar’da böyle bir ‘Gerçek boyutlu kuş gribi tatbikatı’ yaptık” dedi.

Gerçekleştirilen tatbikata Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte ilçe müdürlüklerinden toplamda 50 kişinin katıldığı bildirildi.

Kaynak: İHA