Afyonkarahisar'da Arazi Toplulaştırma Çalışmaları

Gıda Tarım ve Hayvancılık Afyonkarahisar İl Müdürü Hüseyin Arap, arazi toplulaştırması çalışmaları kapsamında Dazkırı, Evciler ve Sandıklı ilçelerindeki 16 yerleşim yerinde 17 bin 616 hektar alanda "Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri" çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Arap, yaptığı yazılı açıklamada, Dazkırı ilçesinde Aşağı ve Yukarı Yenice, Sarıkavak, Yüreğil, Evciler ilçesinde merkez, Baraklı, Akyarma, Altınova, Bostancı, Madenler, Gökçek, Sandıklı ilçesinde Emirhisar, Hırka, Kızılca, Saltık, ve Sorkun Köyleri'nde 14 Ocak 2013 tarihinde yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri çalışmalarının hız kazandığını belirtti.

Her yerleşim biriminin bağlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'nden yerleşim birimine ait tapu bilgilerinin en güncel haliyle alınarak mülkiyet bilgileri listesi için veriler oluşturulduğunu ifade eden Arap, şunları kaydetti:

"Tüm resmi kurum ve kuruluşlarla yazışmalar yapılmış ve toplulaştırma bölgesinde yapılacak olan kamu yatırımları ve projelerinin toplulaştırma projesiyle entegrasyonu çalışmaları devam etmektedir. Eksik tapu paftaları ilgili Kadastro Müdürlüğü'nden tedarik edilerek dijital ortama verilerin aktarılması sağlanmıştır. Toplulaştırma sahasının hava fotoğrafları çekilerek arazideki sabit tesisler ve fiili durumlar tespit edilmiştir. Toplulaştırma kapsamındaki 16 yerleşim yerinde sosyal etüt çalışmaları tamamlanmış olup, bu sosyal etüt çalışmalarında; yerleşim yerinin içmesuyu, kanalizasyon, yol altyapı bilgileri, halkın ihtiyaçları, halkın toplulaştırmaya bakışı, eğitim düzeyi, genç ve yaşlı nüfusu, geçim kaynaklarıyla ilgili bilgiler derlenmiştir. Toplulaştırma sahasının tamamından toprağın verimlilik durumunun tespiti için toprak numuneleri 0-30,30-60,60-90,90+ santimetre derinliklerden ve açılan toprak profillerinden numuneler alınarak analiz için laboratuvarlara gönderilmiş olup, ay sonuna kadar toprak etüt çalışmalarının tamamlanması planlanmaktadır."

Kaynak: AA