8. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Bugün Sona Eriyor

İstanbul’da, 30 Eylül 2013 tarihinde başlayan ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 8. Milletlerarası Türkoloji Kongresi bugün sona eriyor.

8. Milletlerarası Türkoloji Kongresi'ne; Türk dili, Türk tarihi, Türk edebiyatı, Türk musikisi ve Türk halk kültürü konularında yüzlerce bildiri sunuluyor. Kongreye 40 ülkeden bilim insanları katılıyor. Bildiriler ve bildirilerden sonra yapılan tartışmalar öğrenciler ve meraklılar tarafından ilgiyle izleniyor. Düzenleyici kurum adına kongre başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Özkan, kongre sekreterliğini Doç. Dr. Enfel Doğan yürütüyor.

Halkbilimci Dr.Yaşar Kalafat, Türkoloji kongresinin üçüncü gününde yaptığı konuşmada, Türkolog-stratejist ilişkileri üzerinde durdu. Dr. Kalafat, Türkoloji’nin kapsadığı bilim dallarının artırılması gerektiğini söyledi.

Türkoloji kongresinin üçüncü gününde (dün) konuşan Dr. Yusuf Gedikli de, "Ana Altaycada söz başı *p sesi var mıdır?" başlıklı bildirisini sundu (Altayca Türk, Moğol, Mançu-Tunguz, Kore, Japon dillerinin aynı kökten geldiğini ileri süren nazariyenin adıdır).

Yusuf Gedikli, ilgiyle izlenen sunumunda tasarlanan Ana Altayca diye bir dilin olmadığını, tabi Altay dil ailesi de olmadığını, Altay dilleri arasındaki ortak sözlerin Türkçeden geçtiğini belirtti.

Gedikli, Türklerin her zaman daha ileri bir uygarlık seviyesinde olduğunu, bu yüzden diğer Altay kavimlerini, özellikle Moğolları etkilediğini belirtti.

Dr.Yusuf Gedikli, “Sonuç olarak 'Altayca diye bir dil yoktur, Ana Altayca da yoktur, Türkçe, Moğolca, Mançu-Tunguzca bağımsız dillerdir” dedi.

Sunumu Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof.Dr. Osman Fikri Sertkaya, Prof.Dr. İgor Kormuşin, Prof.Dr. Fethi Gedikli, Doç.Dr. Nermin Özcan Özer, Dr. Aziz Birinci, gazeteci ve yazar Hüdavendigar Onur'un da aralarında bulunduğu pek çok bilim insanı, gazeteciler, öğrenciler ve gençler izledi.
Kaynak: İHA