Ak Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Tbmm Genel Kurul Salonuna Başörtülü Olarak Geldi.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Bugün politik, ekonomik anlamda hakim olan kuşağın gelecek kuşaklara çok büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Bilişim dünyasındaki gelişmelerde bu sorumluluğu daha çok hissediyoruz" dedi.


5. İzmir İktisat Kongresi'nin ikinci gününde Swissotel Grand Efes'te düzenlenen "Bilişim Politikaları" başlıklı oturumu yöneten Eczacıbaşı, Türkiye'nin geleceği konusunda en önemli yatırım alanlarından birinin bilişim sektörü olduğunu belirtti.

Türkiye'de 10 yıl sonra üretime katılacak gençlerin sahip olması gereken bilgi göz önünde bulundurularak bilişim sektöründe çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Eczacıbaşı, "Donanım konusu en arka sırada yer alıyor, içerik önemli hale geliyor" dedi.

Bilişim sektöründe yapılan sunumların eğitimin ne denli önem taşıdığını ortaya koyduğuna işaret eden Faruk Eczacıbaşı, "Bugün politik, ekonomik anlamda hakim olan kuşağın gelecek kuşaklara çok büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Bilişim dünyasındaki gelişmelerde bu sorumluluğu daha çok hissediyoruz" diye konuştu.

Dünyadaki rekabetin 10 yıl sonra daha büyük olacağını söyleyen Eczacıbaşı, asıl önemli konunun da Türkiye'de 2023 yılında üretime katılacak kişilerin dünyada da ön sıralarda yer alacak bilgi düzeyine kavuşması olduğunu kaydetti.

- Menteş: "Yönetim modelinin olmaması eksikliktir"

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş de Türkiye'nin 2023 yılı için yüksek hedefler belirlediğini, yüksek hedeflere de ancak bilgi teknolojileri sayesinde ulaşılabileceğini dile getirdi.

Bilgi teknolojileri alanındaki en önemli eksiğin ise yönetim ve yönetici modeli olduğunu belirten Menteş, "Ulusal düzeyde projelerin gerçekleştirilmesi için sektörün Başbakan düzeyinde sahiplenilmesi gerekiyor. Bir tek bakanlığın konuyu sahiplenmesi sorunu çözmüyor" dedi.

Türkiye'nin plansız kalkınamayacağını, eğitim ve işgücü planlamasının da öncelikli olduğunu vurgulayan Turhan Menteş, planlama için üniversite ve iş dünyası temsilcilerini de barındıran bir ortaklık oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Özel merkezler oluşturulması gerektiğine de işaret eden Menteş, şöyle devam etti:

"2023 yılında dünyanını ilk 10 ekonomisine girmeyi öngörüyorsak şunu bilmeliyiz ki 2023 yılında kullanılan ürünler üretildi ve kullanılmayı bekliyor. Öncü olmak istiyorsak şu anda olandan farklı bir şey yapmak zorundayız."

Fatih Projesi'ni de uzun süredir takip ettiğini, projenin öngörüye dayanmadan vizyon olarak hayata geçirildiğini söyleyen Menteş, "Proje, Sayın Başbakan tarafından söylendikten sonra planlanmaya başladı.

Hazırlanmadan ortaya çıkarılmış bir projedir" dedi.

- TESİD Başkanı Altay:

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı Müjdat Altay ise dünyanın bilişim alanında çok büyük değişim yaşadığını, bilişimin artık her sektörün önüne geçtiğini söyledi.

Altay, araştırma yapmak isteyen kişinin 1980'li yıllarda kütüphanelere başvurmak zorunda olduğunu, bugün ise bilişim sektörü sayesinde New York'taki bir kütüphaneye çok kısa süre içinde ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Her sene 700 bin gencin üniversiten mezun olduğunu da aktaran Altay, "İş hayatına katılmak isteyenler bilişim sektörünün itici gücü olabilecek mi ve eğitim sistemindeki ezberciliği bıraktık mı asıl önemli soru bu" diye konuştu.

Oturumda ODTÜ'den Prof. Dr. Erkan Akdil, Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Akgül de sunum yaptı.

Kaynak: AA