Denetimli Serbestlik Sayesinde İş Sahibi Oldu

Trabzon'da aldığı alkolün de etkisiyle tartıştığı eşi ve kızını dövdüğü gerekçesiyle cezaevine giren ve kalan hapis cezasını tamamlamak için "Denetimli Serbestlik Uygulaması" kapsamında Şalpazarı Halk Eğitim Merkezi'nde bir süre ücretsiz çalışan kemençe sanatçısı Turgut Kandemir, uygulama sayesinde aynı halk eğitim merkezinde maaşlı ve sigortalı olarak işe alındı.


Şalpazarı ilçesinde yaşayan Turgut Kandemir, bir süre önce alkolün de etkisiyle evde eşi Emine Kandemir ve kızı ile tartıştı. Tartışma sırasında eşi ve kızını dövdüğü belirtilen Turgut Kandemir hakkında Şalpazarı Asliye Ceza Mahkemesinde "basit yaralama" suçundan dava açıldı. Yargılama sonucu Turgut Kandemir'e söz konusu suçtan 5 bin 980 lira para cezası kesildi ancak herhangi bir işi bulunmayan ve maddi durumu iyi olmayan Turgut Kandemir, cezası Yargıtayca onanmasına rağmen parayı ödeyemedi.

Bu nedenle hakkındaki para cezası hapis cezasına dönüştürülen Kandemir, cezaevine girdi. Bir süre cezaevinde yatan Kandemir, kalan 99 günlük hapis cezasını kamu yararına ücretsiz çalışarak çekmek için adli makamlara müracaat etti.

Müracaatı kabul edilen Kandemir, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlilerince, folklor kursları da düzenlenen Şalpazarı Halk Eğitim Merkezine yerleştirildi. Burada bir süre günde 4 saat ücretsiz çalışarak cezasını çekmeye başlayan, bu arada alkolü de bırakan Kandemir, sohbet sırasında Şalpazarı HEM Müdürü Buket Kayıkçı Terzi'ye kemençe çaldığını söyledi.

Kandemir, Terzi'nin de girişimleri sonucu folklor kurslarındaki kursiyerlere eğitimlerinde kemençe çalması için sigortalı ve maaşlı olarak işe alındı.

Turgut Kandemir AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şalpazarı HEM'e kalan hapis cezasını çekmek için hizmetli olarak geldiğini belirterek, "Mahkemenin kararı doğrultusunda burada temizlikçi olarak ücretsiz çalışmam gerekiyordu. Burada görevimi iyi yaptığımı görüp kalmamı söylediler. Ben de iş istiyordum. Burada işe alındım ve işim gereği kemençe çalmaya başladım" dedi.

Ceza alan insanların topluma kazandırılması gerektiğini ifade eden Kandemir, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlilerinin kendisine çok iyi davrandığını da belirterek, "Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlilerinin ilgisi sayesinde kendime geldim ve yaptığım hataları gördüm" dedi.

Şalpazarı HEM Müdürü Terzi de Kandemir'in kendilerine savcılık görevlilerince getirildiğini ifade ederek, "Görevliler Kandemir'in ceza aldığını belirterek, 'Onu burada kamu cezasını çekmesi için başlatabilir miyiz?' dediler. O dönem burada tadilat olduğu için inşaat işleri vardı. Çok güzel olur dedik ve Kandemir burada cezasını çekmeye başladı.

Kendisiyle sohbet ederken kemençe çaldığını söyledi.

Bizim de folklor kurslarımız var, kemençeci bulmada biraz sıkıntı çekiyorduk. Çalabilirmisin dedim. Çaldı gayet de iyiydi, bizim de hoşumuza gitti ve biz de onu maaşla işe aldık ve sigortasını başlattık."

-"Kişileri ceza aldıklarında dışlamamak lazım"-

Terzi, Kandemir'in sigortalı olarak işe girmesi sebebiyle kamu cezasının da kalktığını anlatarak, "HEM'deki amaçlarımızdan birisi de kişileri topluma kazandırmak. Kandemir'i topluma kazandırdığımız için mutluyuz. Bu, Kandemir için de iyi oldu, çünkü hiçbir geliri yoktu, artık yaşantısını kimseye muhtaç olmadan sürdürübilecek bir geliri olacak" dedi.

Kandemir'in bayram ve etkinliklerde folklor ekiplerine kemençe çaldığını da belirten Terzi, "Kişileri ceza aldıklarında dışlamamak lazım. Herkesin başına birşeyler gelebilir. Kandemir'in durumu da böyle. Eğitimcilerimiz ceza almış kişilerden korkmasınlar, onları yanlarına alarak, örnek davranışlar sergileyerek dönüşüm sağlasınlar. Ceza alan insanlar eğitimcilerin yanına geldiklerinde tutum ve davranışları, hayata bakış açıları değişiyor. Bir insanı olumlu yönde değiştirmek eğitimcilerin, eğitimin hedefi zaten" şeklinde konuştu.

Şalpazarı HEM kursiyerlerinden Birsen Küçük de "2 senedir horon oynuyorum. Biz, özel günlerimizde, düğünlerimizde horon oynarız. Ben de ailemin desteği ile buraya başladım ve Turgut ağabeyle çalışmaktan çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Diğer kursiyer Bahar Öngöz de 4 yıldır horon oynadığını anlatarak, "Turgut ağabey ile bu yıl çalışmaya başladık. Kendisinden memnunum. Kemençe çalmayı çok isterim" dedi.

Şalpazarı HEM'deki folklor ekiplerine çeşitli davet ve etkinliklerde kemençe çalarak hayatını sürdüren Kandemir'in işe yeni alındığı için henüz maaş almadığı ancak eline aylık 1400 lira dolayında para geçeceği belirtildi.

Kaynak: AA