Kırım’da 4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç himayesinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından tertip edilen 4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu, Yalta’da Livadiya Sarayı’nda düzenlendi.

Kırım’da 4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na Destek

TİKA’nın destekleriyle düzenlenen 4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’nda Karadeniz ülkelerinin gelişme perspektifleri tartışıldı. 4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoliy Mogilev, Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Gökçen Kalkan ve TİKA yetkilileri katıldı.

Forumda etkinlikler esnasında TİKA tarafından Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde hayata geçirilen projelere ilişkin olmak üzere Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ve TİKA yetkilileri arasında protokol imzalandı.

Bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası Karadeniz Ekonomik Foruma 12 ülkeden temsilciler, eksper ve Ukrayna’da faaliyet gösteren yatırımcılar da ilgi gösterdi. Katılan ülkeler arasında Ukrayna, Türkiye, Avusturya, Azerbaycan, Ermenistan, İngiltere, Gürcistan, Rusya da yer aldı. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu, her sene gerçekleşen Karadeniz Bölgesi’nde devlet temsilcilerini ve yatırımcılarını diyalog tesisi amacıyla bir araya getiren uluslararası bir platform olma özelliği taşıyor. Forum, Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in talimatı üzerine düzenlenen 2013-2014 Ekonomi Gelişmesinin Aktifleştirme Devlet Programı kapsamında Kırım’ın sosyal ve ekonomik gelişmesinin bir aracı olarak yatırımların çekilmesini amaçlıyor.

Ukrayna Başbakanı Azarov formun açılışında yaptığı konuşmada Ukrayna devlet yönetiminin Kırım’ın kapsamlı gelişimine öncelik verdiğini, bu etkinliğin önemli kararların alınması için bir araç olduğunu ifade etti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Mogilev ise, Kırımın benzersiz iklimi, doğal kaynakları ve zengin tarihi ile, yatırımcılar için cazip olduğunu belirtti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Mogilev, forumda yatırım ortamı oluşturulması, ekonomik kalkınma, önemli projelerde işbirliği, güncel konular, ulaşım, enerji, tarım, sağlık, turizm ve Karadeniz'in doğal kaynakları korunması gibi çeşitli konuların görüşüleceğini ifade etti.

Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin, tarihsel ve kültürel yakınlığın yanı sıra; Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesinde kritik önem taşıyan bölgeler arasında yer aldığını ifade etti.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever, forumda çevre ülkelerden gelen üst düzey katılımcılara Türkiye ekonomisi ve Karadeniz ekonomileri hakkındaki değerlendirmelerini aktardı.

4. Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’nda, genel kurul toplantısı, oturumlar, görüşmeler ve tartışmalar yapıldı. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) temsilcilerin katılımıyla yuvarlak masa toplantısı, basın toplantıları, uluslararası görüşmeler geçekleştirildi. Ayrıca forumda, Kırım Özerk Cumhuriyeti için son derece önemli olan bölgeler arası sözleşmeler, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve uluslararası kuruluşları arasında işbirliği anlaşmaları, yatırımcılar ile kontratlar imzalandı

Kaynak: İHA