'Uluslararası Bolu Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu'

Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğiyle Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında düzenlenen 4. Uluslararası Bolu Halk Kültürü ve ve Köroğlu Sempozyumu başladı.


AİBÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine, Bolu Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye'nin her zaman güçlü olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin varlığının dünyanın dört bir tarafında yaşayan Türklerin varlığı ve geleceği için önemli olduğunu söyledi.

Paşayeva, Türkiye'nin güçlü olması durumunda bütün Türk dünyasının bundan gurur duyacağını dile getirerek, "Azerbaycan'ın da güçlenmesi, var oluşu, bütün Türk dünyasının güçlenmesi demektir. Türkiye ne kadar güçlenirse, biz de güçleniriz. Biz ne kadar güçlenirsek Türkiye güçlenir. Bizim birliğimiz ve gücümüz bütün Türk dünyasının gücü olur" dedi.

Tüm Türk dünyasının bazı ortak değerlerinin olduğunu ve bu ortak değerlerin birlik ve beraberlik adına kullanılması gerektiğini vurgulayan Paşayeva, "Dede Korkut, Köroğlu gibi ortak değerlerimiz bizi birleştiren değerlerdir. Onlarla ilgili yaptığımız toplantılar ve araştırmalar, geleceğimize daha sağlam ve sağlıklı yürümemizi de sağlayacaktır" diye konuştu.

Paşayeva, Türk büyüklerinin birçok farklı coğrafyada sahiplenildiğini ve türbelerinin olduğunu anlatarak, "Bu değerlerimizin hepsine sahip olalım. Onlardan uzaklaşmayalım. Ne mutlu ki onların 2-3 farklı yerde türbeleri var. Demek ki, Yunus Emre'lere, Dede Korkut'lara, Köroğlu'lara daha çok sahibiz. Bu değerlerimizi, 'benim', 'senin' değil, 'bizim" anlayışıyla sahiplenirsek bence çok güzel yerlere gelebiliriz" ifadesini kullandı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise bu festivali Bolu'yu bir dünya kenti haline getirmek için düzenlediklerini, bunu yaparken de Türk dünyasının ortak kahramanı olan Köroğlu'ndan istifade etiklerini belirtti.

Köroğlu'nun bütün Türk devletlerinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz Köroğlu festivali yapacağız dediğimizde, Türkiye Cumhuriyetlerindeki büyük elçilerle yaptığımız görüşmelerde o heyecanı görünce ne kadar geç kaldığımızı anladık. Onlardan aldığımız şevk ve heyecanla da bu festivalin çok önemli olduğunu öğrenedik. Köroğlu denince, Türk dünyasında müthiş bir heyecan oluşuyor. Köroğlu sayesinde, Türk dünyası ve Bolu ile muazzam bir köprü inşa edilecek."

AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar da sempozyum çerçevesinde 12 ülkeden akademisyenlerin toplam 79 bildiri sunacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından gruplara ayrılan bilim adamları, çeşitli konularda sunum yaptı.

4. Uluslararası Bolu Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu, yarın yapılacak oturumların ardından Abant gezisi ile sona erecek.

Kaynak: AA