Fas Heyeti Sultanhisar’a Hayran Kaldı

2. Uluslararası Didim Zeytin Festivali etkinlikleri kapsamında Fas’ın Meknes şehrinden ülkemize gelen 12 kişilik heyet 6 günlük gezi ve inceleme kapsamında Sultanhisar İlçesini de ziyaret etti.

Fas Heyeti Sultanhisar’a Hayran Kaldı

Didim Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde ve Didim Kaymakamlığının öncülüğünde bu yıl ikincisi gerçekleşecek olan Uluslararası Zeytin Festivali’nin kardeş konukları arasında Fas’ın Meknes Kenti Milletvekili ve Ziraat Odası Başkanı Thami Lahguı, Meknes Valiliği adına Konsey Başkanı Hassan Berrıad ile Tafiles Ziraat Odası üyelerinin yer aldığı heyet Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir nezaretinde Sultanhisar’daki işletmeleri ve bahçeleri inceledi.

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan’ın ev sahipliğinde ilçe genelinde çeşitli ziyaretler gerçekleştiren heyet, Atça Gönül Hanı Restauranttaki akşam yemeğinde ise Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, Salavatlı Belediye Başkanı Hüseyin Özer ile Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek ve ilçedeki işletme sahipleriyle birlikte oldu.

25-26-27 Ekim tarihilerinde Didim’de festivalin yapılacağını hatırlatan Bahattin Gökdemir; “Festival etkinlikleri kapsamında 22 Ekim’den buyana yabancı konuklarımız ilçemize geldi. Bu nedenle de konuklarımız için gezi ve inceleme programı düzenledik. İlk günümüzü Didim ve çevresinde yaparken, ikinci gün ise Aydın bölgesinde yaptık. Sabah saatlerinden itibaren Aydın genelinde incelemeler de bulunurken, Sultanhisar’da da kültür gezisi ve ilçe tanıtımı yapıldı. Sultanhisar Ziraat Odası Başkanımız zaten bu heyete yabancı değildi. Daha önce Fas’ta bu heyet ile Aydın Ziraat Odaları kardeş oda olarak beraber imza atmıştık. Festivalimiz her ne kadar 3 gün dense de 7 gün sürüyor. Gezi ve incelemelerin yanı sıra 3 günlük festival ile programımız sona erecek” dedi.

Aydın Ziraat Odaları olarak hangi ilçeye program ve etkinlikler dahilinde misafir geldiğinde ağırlamayı görev bildiklerini ifade eden Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ise; “Aydın’ı ve Aydın ürünleri tanıtmak için asla ayrılık-gayrılık yapmıyoruz. Bir bütün halinde bizim ürünlerimiz için, ürettiklerimizin daha fazla Pazar payı oluşması için çalışıyoruz. Gezi ve inceleme etkinliği kapsamında Fas heyetine Sultanhisar’ın değerlerini, topraksız tarım seralarımızı, domates seralarımızı, kestanemizi, çay ve muz haricinde yetişen tüm ürünlerimizden ve Sultanhisar’ın tarihi güzelliklerinden bahsettik. İlimizin, bölgemizin ürününün tanıtımı için yaptığı etkinlikten dolayı Didim Kaymakamlığına ve Ziraat Odası’na çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yemeğin ardından Fas heyeti adına bir konuşma yapan Khalid Beroyal ise festival kapsamında yapılan gezi ve incelemelerde kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederek; “Umuyoruz ki bu ziyaret iki şehir arasındaki ilişkileri güçlendirecek ve köklerimiz sağlam olacak. Bu ilişkilerimizin iki ülke arasındaki bağların güçlenmesine de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz bu değiş tokuşlar içerisinde olmaktan mutluyuz. Zaten Türkiye ile Fas arasında kültürel bağlar bulunmaktadır. İki ülke arasında benzerlikler bulunmaktadır. Bu çerçevede sizleri de en kısa zamanda Fas’ta ağırlamak istiyoruz. Bu ziyaretler kapsamında iş birliğimizin daha güçleneceği ve süreceğini ümit ediyorum. Türkiye bizde hayranlık uyandırdı. Model alacağımız çok güzel projelerle karşılaştığımız için mutluyuz. İşadamlarımız ile Aydın genelinde iş ortaklığı yapılabilecek birçok çalışma var” dedi.

Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise, iki ülke arasında dinsel, tarihsel ve kültürel bir bağ olduğunu söyleyerek; “Biz birbirimizi kaybetmiş olan kardeşlerimizdik, yıllar sonra birbirimizi bulduk. İnşallah bu gece vesilesiyle hep bizi hatırlarsınız. Fas dünyanın çok stratejik bir noktasında yer alan, Kuzey Afrika’nın incisi bir ülke. Bu ziyaretler vesilesiyle umuyorum ki iki ülke arasında dostlukla başlayan ilişkiler gerek tarım gerekse sanayi alanında çok güzel sonuçların alınmasına vesile olur. Dünya ekonomisini gelecek için şekillendireceksek bu tarım sektörüdür. Aydın da tarım sektörü konusunda Türkiye’de önemli noktadır. Özellikle İncir konusunda Dünya’nın başkentiyiz. Bunun yanında zeytin üretiminde çok güzel potansiyelimiz var. Bizim tecrübelerimiz ve Fas heyetimizdeki işadamlarımızın tecrübeleri birleştiğinde çok güzel işlere imza atılacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

KEKİK SUYU VE İNCİR’İ BEĞENDİLER
Gönül Hanı Restaurantta samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen akşam yemeğinin ardından Sultanhisar Kaymakamlığı, Sultanhisar Belediyesi, Atça Belediyesi, Salavatlı Belediyesi, Yenipazar ve Sultanhisar Ziraat Odaları tarafından hazırlanan İncir, kestane, kırmızı biber, tarhana, zeytinyağı, kekik suyu, belediye ve odaların tanıtım broşürleri bulunan çantalar katılımcılara hediye edildi. Ürünleri tek tek inceleyen Fas heyeti özellikle ‘kekik suyu’ ve ‘incir’ ikramı için yetkililere teşekkür etti.
Kaynak: İHA